Cancelarul german, avertisment fara precedent pentru Putin: „Am decis ca Germania va…”

Cancelarul german Olaf Scholz a promis duminica ca „foarte curand conducerea rusa va simti ce pret mare va trebui sa plateasca” pentru invazia Ucrainei, anuntand ca va strange fonduri militare germane intr-o sesiune speciala cu parlamentarii.

Presedintele rus Vladimir Putin „nu isi va schimba calea peste noapte”, a recunoscut Scholz.

„Ieri am decis ca Germania va livra arme Ucrainei pentru a se apara. Agresiunea lui Putin a insemnat ca nu putem da niciun alt raspuns”, a adaugat el.

Scholz a dezvaluit, de asemenea, ca va creste proportia din productia economica a Germaniei cheltuita pentru aparare la 2% si va aloca 100 de miliarde de euro (112 miliarde de dolari) focarelor sale armate, pentru a moderniza si echipa mai bine armata tarii.

Ata.cul rusesc asupra Ucrainei este „dispretuitor – incalca dreptul international, nu poate fi justificat”, a spus Scholz.

„24 februarie 2022 marcheaza o cotitura in istoria continentului nostru”, a adaugat el in sesiunea speciala a parlamentului. „Imaginile oribile pe care le vedem de la Kiev, la Mariupol, arata cat de lipsit de scrupule este Putin. Este atat de nedrept, durerea ucrainenilor, ne este foarte aproape de inimi”.

Scholz a mentionat decizia UE de a elimina bancile rusesti din sistemul international de plati SWIFT si a spus ca „bancile si companiile rusesti vor fi oprite de la finantare. Ne vom concentra asupra oligarhilor din UE. Avem masuri impotriva lui Putin si a oamenilor din jurul lui”.

„Trebuie sa sprijinim Ucraina in aceasta situatie disperata si am facut-o in ultimele saptamani si luni, ata.cul asupra Ucrainei inseamna ca suntem intr-un timp nou. Ca democrati, ca europeni, suntem de partea dumneavoastra, partea dreapta a istoriei”, a spus Scholz.

Germania blocheaza Rusia in spatiul sau aerian: Germania isi va inchide, de asemenea, spatiul aerian pentru aeronavele rusesti de la 15:00, ora locala (9aET), duminica, potrivit unui comunicat al Ministerului Federal pentru Digital si Transport.

Ministerul a adaugat ca zborurile de ajutor umanitar au fost scutite de la interdictie, care va dura initial trei luni.

Germania se alatura unui grup tot mai mare de natiuni din Europa, care isi inchid spatiul aerian pentru avioanele rusesti.