Japonia, gest incredibil pentru Ucraina: „Inclusiv 50 de fosti membri ai Fortelor de Autoaparare ale Japoniei”

Cateva zeci de barbati japonezi au raspuns la apelul ucrainean pentru voluntari straini pentru a lupta impotriva invaziei Rusiei, potrivit unui comunicat de presa.

Presedintele ucrainean Volodymyr Zelenskii a cerut duminica formarea unei „legiuni internationale”, determinand multi barbati din Statele Unite si Canada sa se ofere voluntari.

Pana marti, zeci de barbati japonezi – inclusiv 50 de fosti membri ai Fortelor de Autoaparare ale Japoniei si doi veterani ai Legiunii Straine Franceze – au aplicat pentru a fi voluntari, a declarat cotidianul Mainichi Shimbun, citand o companie din Tokyo care se ocupa de voluntari, anunta Reuters.

Un purtator de cuvant al Ambasadei Ucrainei a recunoscut ca a primit apeluri de la oameni „care doresc sa lupte pentru Ucraina”, dar a spus ca nu stiu nimic mai mult despre voluntari.

O postare de pe retelele sociale din 28 februarie a ambasadei a spus ca a multumit japonezilor pentru numeroasele intrebari despre voluntariat, dar a adaugat o conditie.

„Orice candidati pentru acest lucru trebuie sa aiba experienta in fortele de autoaparare ale Japoniei sau sa fi urmat o pregatire specializata”, se arata in comunicat.

Intr-o noua postare pe Twitter de miercuri, ambasada Ucrainei in Japonia a declarat ca se cauta voluntari cu experienta medicala, IT, comunicare sau stingerea incendiilor.

Japonia le-a spus cetatenilor sai sa amane calatoria in Ucraina din orice motiv, avertisment reiterat miercuri de secretarul sef al cabinetului Hirokazu Matsuno, care a spus ca este la curent cu informatiile despre voluntari.

„Ministerul japonez de externe a emis un aviz de evacuare pentru toata Ucraina si dorim ca oamenii sa opreasca orice calatorie in Ucraina, indiferent de scopul vizitei lor”, a spus el intr-o conferinta de presa.

„Comunicam cu ambasada Ucrainei in Japonia si am subliniat ca este in vigoare un aviz de evacuare”.