Vladimir Putin amenință România! Care este motivul nemulțumirilor

După acuzațiile lui Valery Kuzmin, ambasadorul rus la București, la adresa autorităților române, au apărut tensiuni între Rusia și România. Conform omului de încredere al lui Vladimir Putin la București, cetățenii ruși care se află pe teritoriul României ar fi discriminați și privați de anumite servicii din țară.

Conform spuselor lui Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, cetățenilor ruși din România le este interzis să beneficieze de serviciile băncilor din România dacă dețin pașaport rusesc.

Privarea cetățenilor ruși de la servicile bancare din România face parte din setul de sancțiuni stabilit de UE împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Valery Kuzmin a declarat că sancțiunea reprezintă o încălcare a drepturilor cetățenilor ruși în România.

„Desigur, am protestat la autoritățile române, am trimis o notă corespunzătoare Ministerului de Externe al României, și ni s-a cerut să le punem la dispoziție cazuri concrete de încălcare a drepturilor cetățenilor ruși”, a
explicat Valery Kuzmin.

„Situația aici este destul de tensionată, ca de altfel în majoritatea țărilor UE și NATO. În acest sens, avem de-a face cu o țară care este membru NATO și UE. Au fost deja cazuri repetate în care cetățenilor ruși care se află acolo în rezidență permanentă, de exemplu, li s-a refuzat serviciile bancare – bănci precum „Raiffeisen”, „Transilvania” sau BRD. Motivul invocat de bănci a fost adesea: „Pentru că aveți pașaport rusesc”, a mai spus diplomatul.

„Este adevărat, există și unele precedente mai pozitive, când, ca răspuns la solicitările urgente de clarificare a problemei, unor clienți li s-a permis pur și simplu să scrie o declarație și li s-au deblocat conturile”, a declarat acesta.

Valery Kuzmin a vorbit și despre cazurile cetățenilor ruși care au susținut că președintele României ar fi ordonat să le fie luate bunurile tuturor celor care sosesc în țară.

„De exemplu, o familie de cetățeni ruși care se întorcea din regiunea Herson de la înmormântarea unei rude, la punctul de trecere a frontierei, un reprezentant al autorităților române a declarat că Președintele României ar fi emis un decret conform căruia bunurile cetățenilor ruși, în special mașinile, sunt supuse sechestrului.

Am reușit să-i explic acestui camarad că președintele României nu a dat astfel de ordine.

Nu am auzit nimic de acest gen în mod oficial, deși știm că unii profită de apele tulburi, pentru a obține niște avantaje din asta”, a explicat Valery Kuzmin.

Cu puțin timp în urmă, Ministerul Afacerilor Externe a confirmat primirea unei note verbale venite din partea Ambasadei Federației Ruse la București, înregistrată la MAE pe data de 2 martie, în care se reclamau „acțiuni nefondate ” prin care s-ar fi încălcat „drepturile sociale și de proprietate” ale unor cetățeni ruși care locuiesc în România.

„Întrucât Nota verbală respectivă nu conținea niciun fel de informație concretă privind cazuri de încălcări, MAE a solicitat telefonic imediat Ambasadei Federației Ruse, în dimineața zilei de 2 martie 2022, prezentarea unor exemple sau date care să ajute la înțelegerea situației și la stabilirea eventualelor demersuri necesare. Până la acest moment, precizările solicitate nu au fost primite la MAE.