SUA, mutarea care ar putea schimba tot! Decizie de ultim moment

Oficiali de rang înalt ai SUA au anunțat că se dorește consolidarea rapidă a flancului estic al NATO, în urma invadării Ucrainei de către forțele ruse. Totodată, două dintre țările NATO care au graniță cu Ucraina, au fost deja avertizate de către Rusia să nu mai ajute Ucraina. În plus, dată fiind apropierea de conflictul ar.mat din Ucraina, există și riscul lovirii neintenționate a unor ținte din spațiul NATO.

După ce forțele ruse au invadat Ucraina în urmă cu 13 zile, acest conflict s-a transformat într-un răz.boi la granița estică a NATO. România și Polonia sunt țările din Alianța Nord-Atlantică care au graniță cu statul invadat de ruși. Iar acum, perspectiva atacării uneia dintre țările NATO nu mai pare atât de departe, având în vedere contextual actual. În acest sens, americanii vor să întărească flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.

SUA vrea consolidarea flancului estic al NATO
Statele Unite ale Americii examinează o posibilă furnizare de sisteme antiaeriene aliaților NATO din estul Europei. Această discuție are loc în contextul temerilor create de Rusia și faptul că aceasta ar putea ataca cu raiduri sau rachete flancul estic al NATO.

„SUA iau în considerare o serie de capabilităţi”, a afirmat un înalt oficial american.

Încă nu există un plan precis, dar acesta are la bază temerea că ra.chetele sau avioanele ruse ar putea ata.ca deliberat ținte din interiorul NATO. Totodată, Vladimir Putin a decis că anumite țări reprezintă un risc pentru invazia trupelor sale în Ucraina și sprijinul pe care acestea l-au acordat. Pe de altă parte, dată fiind proximititatea spațiului aerian, există riscul unor lo.viri neintenționate ale Rusiei în spațiul aerian al Alianței.

Rusia a avertizat România și Polonia
Cum rușii se văd încolțiți din toate părțile, au trecut la amenințări pe față pentru statele care acordă ajutor militar Ucrainei. Astfel, orice țară care ajută Ucraina oferind aerodromurile sau aeroporturile sale pentru atacuri asupra Rusiei devine practic inamicul armatei conduse de Vladimir Putin. Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a afirmat că dacă o țară va fi în această situație, poate fi considerată parte din conflict.

În plin răz.boi, Rusia a avut un nou avertisment pentru România, cu privire la o situiație ce a avut loc la sfârșitul lunii februarie. Atunci, un avion de luptă ucrainean a aterizat de urgență pe aeroportul din Bacău.

„Știm sigur că avioane ucrainene de luptă au zburat către România şi în alte ţări învecinate. Folosirea reţelei de aerodromuri din aceste ţări ca bază pentru avioanele militare ucrainene şi folosirea ulterioară a acestora împotriva forţelor armate ale Rusiei poate fi considerată o implicare a acestor ţări într-un conflict armat”, a susținut purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

În acest context, pentru români este încurajator faptul că SUA vrea consolidarea flancului estic al NATO.