Zelenski, anuntul care il multumeste pe Putin: „Ucraina NU mai vrea in NATO si e dispusa sa negocieze pentru…”

Volodimir Zelenski, presedintele ucrainean a vorbit pentru ABC News, despre situatia din Ucraina si despre un posibil dialog cu Rusia in legatura cu solicitarea Moscovei de a recunoaste independenta regiunilor separatiste din Donbas. Zelenski spune, de asemenea, ca NATO „nu este pregatita” sa accepte Ucraina „pentru ca aliantei ii este frica de chestiuni controversate”.

„In legatura cu NATO, m-am linistit cu mult timp in urma, dupa ce am inteles ca NATO nu este pregatita sa accepte Ucraina pentru ca aliantei ii este frica de chestiuni controversate si de o confruntare cu Rusia. Si nu vreau sa fim tara care cere asta in genunchi, nu vreau sa fiu acel presedinte”, a declarat Zelenski la ABC News.

Zelenski a declarat ca este dispus sa discute cu Rusia despre solicitarile facute de Moscova, insa „este nevoie ca presedintele Putin sa inceapa sa discute, sa inceapa dialogul, in loc sa traiasca intr-o bula de informatii fara oxigen”.

Presedintele vorbeste despre un posibil compromis in legatura cu independenta regiunilor separtiste Donetk si Lugansk, insa a precizat ca „aceasta chestiune este mai complicata decat simpla recunoastere”.

„Vorbim de garantii de securitate. Detaliile privind teritoriile ocupate si republicile nerecunoscute de nimeni in afara de Rusia, aceste pseudo-republici, le putem discuta si gasi compromisul. Ce este important pentru mine este cum vor trai oamenii din aceste teritorii, mai ales cei care vor sa fie parte a Ucrainei. Deci, lucrurile sunt mai complicate decat doar recunoasterea lor. Acesta a fost un ultimatum (n.red. solicitarile Moscovei) si noi un vrem ultimatumuri”, a mai spus presedintele ucrainean.

In interviul acordat postului de televiziune american, Zelenski a cerut din nou din partea SUA sprijin aerian.
„I-am spus lui Biden ca cel mai important lucru astazi este siguranta in spatiul aerian, nu putem permite Rusiei sa fie activa acolo pentru ca ne bom.bardeaza, trimit ra.chete, avioane, elicoptere. Noi nu facem asta pentru ca noi nu putem sa controlam spatiul aerian”, a spus Zelenski.

Ucrainenii cer NATO sa asigure no-fly zone deasupra tarii, conditie in care avioanele rusesti ar putea fi doborate de tehnica militara a aliantei. NATO a refuzat solicitarea justificand ca o astfel de decizie ar duce la o confruntare directa cu Rusia.

„Ieri o racheta a lovit o universitate din Harkov si o clinica pediatrica din Kiev, deci daca ma intrebati daca ra.chetele trebuie doborate, raspunsul este da, trebuie doborate sunt sigur ca soldatii americani care ar dobori aceste rachete ca sa nu lo.veasca camine studentesti nu ar avea nicio retinere sa faca asta”, a mai spus Zelenski. „Sunt sigur ca biden poate face mai mult”, a mai adaugat presedintele ucrainean.

Acesta a confirmat si informatiile aparute in presa, potrivit carora SUA i-au propus sa fie scos din tara pentru ca grupuri de asa.sini au fost trimise de rusi sa il uci.da. „As vrea ca finalul sa fie ca in fimlele de la Hollywood, un final fericit”, a mai spus Zelenski.