Coreea de Nord ar fi lansat prima rachetă balistică intercontinentală din ultimii cinci ani

Coreea de Nord ar fi lansat astăzi un „proiectil necunoscut” care a explodat imediat după lansare, potrivit armatei sud-coreene. Declarațiile vin în contextul în care există informații potrivit cărora Coreea de Nord vrea să testeze cea mai mare rachetă pe care o deține de până acum.

Statele Unite și Coreea de Sud au atenționat recent că există posibilitatea ca o lansare a unei ra.chete balistice intercontinentale să fie pregătită de Coreea de Nord, pentru prima dată din 2017 și până acum.

Racheta a fost lansată de pe aeroportul Sunan, în afara Phenianului, a transmis Statul Major al Coreei de Sud într-un comunicat.

„Se presupune că a eșuat imediat după lansare”, se precizează în declarație.

Racheta a părut să bubuie în aer imediat după decolare, conform unor surse anonime, citate de o agenție de presă.
Comandamentul Indo-Pacific al armatei americane a caracterizat-o drept o „lansare de ra.chetă balistică”.

O sursă din interiorul Ministerului japonez al Apărării a caracterizat ra.cheta, de asemenea, drept o potențială ra.chetă balistică, potrivit televiziunii publice japoneză NHK.

După ce testul a eșuat și ra.cheta a explo.dat, resturi au căzut în Phenian și apropierea acestuia, a transmis NK News, cu sediul la Seul, din informații transmise de martori anonimi și o fotografie a testului care arată o minge de fum de culoare roșie la capătul unui traseu de lansare a rachetei în zig-zag pe cerul orașului.

„Raportul privind eșecul de la Sunan este îngrijorător din cauza posibilității de a afecta zone civile puternic populate”, a transmis Ankit Panda, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul în SUA.