Prizonierii rusi rup tacerea si spun adevarul despre moralul trupelor rusesti:

Prizonierii de raz.boi rusi vorbesc despre moralul scazut si despre rusine fata de „cri.mele” comise in Ucraina.

„Vreau sa-i spun comandantului nostru sef sa opreasca actele te.roriste din Ucraina pentru ca atunci cand ne vom intoarce ne vom ridica impotriva lui”.

Crimele pe care le-am comis; toti vom fi judecati”.

Acestea sunt vocile prizonierilor de raz.boi rusi detinuti acum de Ucraina.

Mai multi soldati rusi au aparut in conferintele de presa sustinute de autoritatile ucrainene, doar cativa dintre cei 600 despre care presedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune ca au fost capturati.

Trei piloti ai fortelor aeriene rusi capturati, care au vorbit pentru CNN, nu au spus ca vorbeau sub constrangere, iar cuvintele lor par sa fie asemanatoare cu ale altor prizonieri de raz.boi rusi care au vorbit dupa capturarea lor. Ei spun ca acesta nu este un raz.boi pe care doresc sa-l duca.

Interviul CNN cu cei trei prizonieri rusi a dezvaluit ca acestia au avut o neliniste profunda cu privire la misiunea lor si suferinta civililor ucraineni, in timp ce au avut si cuvinte dure pentru comandantul lor sef, presedintele rus Vladimir Putin.

CNN a cerut acces ministerului de Interne ucrainean pentru a vorbi cu prizonierii. Solicitarea a fost facuta inaintea unei conferinte de presa care a avut loc vineri la Kiev. CNN a vorbit cu cei trei barbati imediat dupa acea conferinta de presa.

CNN au fost singurii jurnalisti din sala si in niciun moment serviciile de securitate ucrainene, care se aflau in sala, nu au intervenit sau au indrumat CNN sau prizonierii sa puna sau sa raspunda la intrebari specifice. Interviul a fost realizat in limba rusa.

Prizonierii nu erau incatusati si, desi nu s-au miscat de pe scaune, pareau sa nu aiba nicio retinere fizica.

Cei trei piloti stateau in jurul unei mese. Unul dintre ei avea o taietura in frunte, despre care a spus ca a fost facuta inainte de capturare.

„Tratamentul a fost acceptabil. Ne-au oferit mancare si bautura. Au oferit tratament medical”, a spus un pilot, al carui prenume este Maxim.

Prizonierii au vorbit despre apeluri in lacrimi acasa.

Marturia lor pare sa sustina evaluarile occidentale conform carora exista probleme de moral in randul unor trupe rusesti din Ucraina. La 1 martie, un inalt oficial american a declarat ca SUA au „indicii ca moralul scade in unele” dintre unitatile ruse.

„Nu s-au asteptat din nou la rezistenta pe care urmau sa o obtina si ca propriul lor moral a avut de suferit ca urmare”, a spus oficialul.

Maxim, un ofiter si pilot, a vorbit cel mai mult. Parea invinetit si foarte palid, dar vorbea lucid pe tonul unui soldat profesionist. CNN foloseste doar prenumele prizonierilor de raz.boi pentru propria lor protectie.

El a spus ca a primit „ordinul secret de lupta” abia cu o zi inainte ca Putin sa anunte „operatiunea militara speciala” impotriva Ucrainei.

Pilotii au fost intrebati ce parere au despre afirmatiile lui Putin conform carora Ucraina ar fi condusa de neo-nazisti.
„Cred ca a fost inventat ca un pretext si este ceva ce lumea nu poate intelege”, a spus Maxim. „Dar Putin si cercul lui au nevoie de acest lucru pentru a-si atinge propriile obiective. Un astfel de pas a fost ca ar fi benefic pentru ei sa raspandeasca dezinformarea despre fascism si nazism.”

„Nu am vazut nazisti sau fascisti. Rusii si ucrainenii pot comunica in aceeasi limba, asa ca vedem ce se intampla (la acesti oameni)”, a spus Maxim.

„Este greu sa dai o evaluare directa a actiunilor sale. Dar, cel putin, judecand dupa consecintele ordinelor sale, el este incorect.”

La o conferinta de presa diferita in acelasi loc, un ofiter de recunoastere pe nume Vladimir care fusese capturat a spus unui grup de reporteri internationali: „Guvernul nostru ne-a spus ca trebuie sa eliberam populatia civila. Vreau sa le spun militarilor rusi: lasati-va ar.mele si parasiti posturile, nu veniti aici. Toata lumea vrea pace aici.”

Vladimir a facut apoi un pas mare mai departe, spunand: „Vreau sa-i spun comandantului nostru sef sa opreasca actele tero.riste in Ucraina, pentru ca atunci cand ne vom intoarce ne vom ridica impotriva lui”.

Un alt ofiter s-a adresat direct lui Putin.
„Nu vei ascunde asta pentru mult timp. Sunt multi ca noi aici. Mai devreme sau mai tarziu, vom veni acasa.”

Vorbind pentru CNN, Maxim, pilotul, a devenit emotionat de suferinta provocata civililor de la invazie.

„Nu este vorba doar de demilitarizarea Ucrainei sau de infrangerea Fortelor Armate ale Ucrainei, ci acum orase de civili pasnici sunt distruse. Chiar si, nu stiu, ce poate justifica, la naiba, lacrimile unui copil, sau si mai rau, moa.rtea unor oameni nevinovati, a copiilor.”

El a spus ca sunt la curent cu ceea ce s-a intamplat in locuri precum Mariupol, unde aproape 1.600 de oameni au fost u.cisi de la inceputul invaziei.

„A fost un fapt infiorator, nu doar pentru ca este o cri.ma. Este vandalism. Nu poti ierta astfel de lucruri. Sa bom.bardezi o maternitate ?” el a spus.

„Este cea mai perversa forma de neo-nazism, neo-fascism. Cine s-ar putea gandi la asa ceva?”

Un alt pilot, al carui prenume este Alexei, a adaugat in liniste: „Nu depinde de noi, pe cine sa bom.bardam, ce sa bom.bardam. Este o comanda.”

Prizonierii vorbesc despre confuzie, reticenta
Maxim si colegii sai piloti au sugerat ca exista o neliniste larg raspandita cu privire la ofensiva din Ucraina.

„Stiu ca in unitatea mea sunt total impotriva”, a spus Maxim.

„Au multe rude si prieteni [in Ucraina] si li s-a spus ca este o operatiune localizata in DNR [zona separatista Donetk sustinuta de Rusia] si nu un atac asupra intregii tari. Divizia mea a fost total impotriva ei.”

„Daca Ucraina ar fi vrut sa devina parte a Rusiei, sa coopereze – prin toate mijloacele. Nimeni nu ar fi impotriva asta. Dar sa-i fortezi nu este acceptabil.”

Neil Greenberg este profesor de sanatate mintala de aparare la King’s College din Londra. El a servit in Fortele Armate din Regatul Unit timp de mai bine de 20 de ani si a profesat, ca psihiatru si cercetator, intr-o serie de medii ostile.

El a explicat ca, in conformitate cu Conventia de la Geneva, prizonierii de raz.boi sunt obligati sa-si dea doar numele, gradul, data nasterii si numarul de identificare militara.

„Atat trebuie sa dai, asa ca faptul ca ei spun mai mult decat atat sugereaza ca fie au fost pusi intr-o situatie dificila pentru ca au fost puse presiuni asupra lor, fie ca sunt suficient de stresati incat au incalcat protocolul pentru ca au incalcat protocolul. Credeti ce spun ei”, a spus Greenberg pentru CNN.

„Ceea ce este interesant din punct de vedere psihologic este ca soldatul obisnuit nu are adesea idealurile politice ale celui care conduce tara. Deci, daca ii intrebati pe soldati de ce fac ceea ce fac, ei spun adesea ca o fac pentru ca lupta unul pentru celalalt – suntem o trupa de frati si, prin urmare, vom face ceea ce facem pentru ca respectam ordinele si ne uitam unul dupa altul”, a adaugat el.

„Este putin probabil ca ei sa aiba aceleasi idealuri ca si Putin, asa ca ar fi gresit sa credem automat ca acele opinii nu sunt adevarate”.

Un alt soldat detinut de ucraineni a povestit intr-un briefing separat pentru presa despre intrarea unitatii sale de artilerie din Belarus pe drumul catre Cernihiv. El a plans cand a vorbit despre intalnirea cu localnici care i-au spus unitatii sale sa mearga acasa si a spus: „Nu sunt fascisti aici”.

El a vorbit si despre confuzie intre unitati. Grupul sau a ramas blocat intr-o mlastina si a trebuit sa-si distruga vehiculul de lupta al infanteriei. Au ratacit pe jos cateva zile inainte de a ajunge intr-un sat si de a se preda dupa un schimb de focuri.

Un alt soldat rus – intr-un videoclip publicat de presa ucraineana – a spus ca a trecut din Crimeea in prima noapte a ofensivei.

Soldatul care a spus ca are 22 de ani si a dat numarul unitatii sale, a spus ca „nu suntem aici ca mentinerea pacii, ci pentru a lupta. I-am intrebat pe comandanti ce dracu facem aici. Nu am putut sa ne intoarcem si sa plecam. In spate erau esaloanele [unitatile] care uci.d dezertori”.

Soldatul a spus: „Ni s-a spus ca nu exista civili in fiecare asezare. Dar ei erau acolo. Ne-a ingrijorat.

„Ne-am dat seama deja ca rachete zboara spre populatia civila, impotriva oraselor obisnuite, dar nu asupra instalatiilor militare. Desi ni s-a spus exact contrariul. Deci, ne-am predat.”

Comenzi de ultima ora
Maxim a spus ca si-a primit ordinele de lupta cu o zi inainte ca Putin sa anunte invazia.

Si apoi, a spus el, a fost o surpriza.

„Comanda a fost anulata. O parte din fortele aeriene care decolasese deja a trebuit sa se intoarca. Am fost fericiti si ne-am gandit ca poate lucrurile s-au rezolvat pasnic.”

S-a inselat – si a primit curand o lista de coordonate pentru tinte din estul Ucrainei, in jurul Izium si Chuhuiv.

A spus ca nu este sigur ce love.ste. „Este imposibil sa stim cu adevarat ce este dincolo de granitele noastre de stat. De exemplu, marcheaza o coloana de tancuri. Dar nu putem fi siguri daca exista intr-adevar unul acolo sau nu.”

CNN a analizat mai multe cazuri in care bom.be aruncate aerian au lovit zone civile din Ucraina de la inceputul invaziei pe 24 februarie.

„Am aruncat doar rachete fara localizare”, a spus Maxim, adica ceea ce analistii descriu drept „bom.be stupide”, munitii nedirijate care prezinta un risc mai mare de a provoca daune nediscriminatorii.

„Am folosit doar bom,bele explozive obisnuite, din fonta… de acelasi tip care au fost folosite in timpul celui de-al Doilea Raz,boi Mondial, cu unele modificari ici si colo de-a lungul anilor. Exista, desigur, soiuri balistice mai moderne, dar ramane faptul ca noi nu le-am folosit”, a adaugat Maxim.

Saptamana trecuta, oficialii SUA si NATO au declarat ca Rusia s-a bazat mult mai mult pe asa-numitele „bom,be proaste” mai putin sofisticate decat pe arsenalul sau de munitii ghidate de precizie.

„Este greu de spus in acest moment daca acest lucru este determinat de cheltuieli, daca este determinat de lipsa de inventar sau doar de dorinta de a fi mai brutal in utilizarea fortei”, a declarat joi un inalt oficial NATO. .

Alti soldati rusi capturati de ucraineni au vorbit si ei despre ordinele de ultim moment.
Serghei, care facea parte dintr-o unitate de artilerie, a declarat intr-o informare anterioara pentru presa ca „la ora 10:00 pe 23 (februarie) au fost aliniati si comandantul le-a spus despre ordinul lui Putin de a ataca Ucraina, de a pune mana pe Kiev si de a „proteja”. populatia impotriva fascismului si tiraniei din Ucraina.”

Un viitor incert
Pilotii care au vorbit cu CNN nu erau siguri despre cum se va termina ra.zboiul.

„Sper ca superiorii nostri au control asupra circumstantelor. Cum se vor desfasura lucrurile in viitor, nu stiu”, a spus Maxim.

De asemenea, a vorbit despre primul sau contact cu familia acasa.

„Am spus „Sunt in viata” pentru ca a fost prima noastra conversatie. Le-am spus: „Sunt in viata si sunt tinut captiv”.

„Am vorbit despre lucruri personale. Despre copiii nostri, casa; nu despre chestii militare.

„Desigur, ne dorim foarte mult sa ne vedem familiile si pe cei dragi. Sa ma intalnesc cu ei. Sa-i imbratisez pentru ca sunt ingrijorati.”

Dar erau ingrijorati de ce s-ar putea intampla cu ei, a spus Maxim.

„Infractiunile pe care le-am comis; toti vom fi judecati la fel. In afara de asta, nu pot spune. Este imposibil de ghicit… Ei ne vor judeca”, a spus Maxim.

Un alt soldat la un alt briefing si-a exprimat sentimente similare.

„Este groaznic sa ne dam seama de greseala noastra. Va dura ani, decenii, secole pentru a repara relatiile”, a spus el.

„As vrea sa ma pot scufunda in pamant si sa dispar.”