Scenariul teribil prezentat de un fost ofițer superior. Armata lui Vladimir Putin ar urma să ocupe Țările Baltice, care sunt în NATO, dar și o insulă a Suediei

Conform scenariului prezentat de un ofițer superior aflat în rezervă, Rusia vrea să cucerească Țările Baltice, dar și o insulă aparținând Suediei. Fostul membru al Statului Major General și al forțelor aeriene ruse a detaliat la postul tv Rossiya 1 planul de atac al lui Putin. Ocuparea acestor teritorii ar urma să se facă în urma unui atac radio-electronic masiv.

Au trecut trei săptămâni de la invadarea Ucrainei de către forțele armate ruse și încă nu sunt semne că răz.boiul ar fi aproape de sfârșit. În tot acest timp, au apărut și alte scenarii că Rusia nu se va limita doar la Ucraina, ci va încerca să acapareze și alte teritorii care au aparținut fostei URSS. În acest sens, președintele Volodimir Zelenski a avertizat nu o dată că Putin va ataca și Țările Baltice, respectiv Republica Moldova, dacă nu va fi oprit. De asemenea, și Letonia are temeri în acest sens, ea cerând activarea articolului 4 al NATO, chiar la începerea invaziei în Ucraina.

Rusia vrea să cucerească Țările Baltice?
Respectivul scenariu se conturează tot mai mult după ce un important post TV din Rusia a difuzat o discuție despre invadarea statelor baltice. Totodată s-a vorbit și de ocuparea unei insule strategice a Suediei, pe care ulterior o vor „închiria” pentru 99 de ani. Un fost ofițer superior a prezentat un plan înfricoșător, în care armata lui Vladimir Putin ia în stăpânire Letonia, Lituania și Estonia, care sunt țări NATO. Un astfel de scenariu a fost conturat pe postul rusesc de televiziune Rossiya 1 de colonelul Igor Korotcenko, fost membru al Statului Major General și al forțelor aeriene ruse.

Expertul militar pro-Kremlin, care în prezent este în rezervă, a spus, citat de The Sun, care ar urma să fie scenariul invadării Țărilor Baltice. Folosind hărți cu desfășurarea în teren a trupelor NATO, colonelul Korotcenko a conturat în detaliu planul de atac al rușilor. La început ar fi lansat un atac radio-electronic masiv dinspre Rusia, care ecranează toate radarele NATO, astfel încât acestea nu mai detectează nimic. Desenând pe hartă cu tot mai multe linii roșii, el revine apoi la modul în care Rusia își va învinge inamicii.

„În acest moment, pe insula suedeză Gotland aterizează avioane militare rusești, livrând sisteme de rachete antiaeriene S-400 și sisteme antinavă de coastă Bastion. Sunt desfășurați, dar deocamdată nimeni nu știe sau vede nimic. Occidentul se întreabă: «De ce nu vedem nimic? Ce s-a întâmplat cu radarele noastre?», a precizat colonelul Igor Korotcenko.

Ce mai prevede scenariul invaziei
Cu toate că Suedia a fost în mod tradițional neutră, ea se teme că Rusia ar putea încerca să acapareze insula Gotland. Și cum aceasta este importantă din punct de vedere strategic, Suedia și-a consolidat în ultima vreme forțele armate. În continuare, expertul militar a explicat că rușii vor forţa accesul din enclava Kaliningrad către coridorul Suwalki, pentru a bloca accesul la întăririle din Polonia.

El a continuat, spunând că acele câteva trupe ale forțelor speciale din Canada, Marea Britanie, Germania și SUA, în Marea Baltică vor fi înconjurate de forțele aeriene rusești și apoi vor depune armele. În cele din urmă, noile guverne ale statelor baltice ar urma să jure loialitate față de Moscova. Totodată, Suedia va fi de acors cu neutralitatea perpetuă și un contract de închiriere de 99 de ani pentru insula Gotland. Însă, până la urmă, acesta este un scenariu fantezist și rămâne de văzut dacă Rusia chiar vrea să cucerească Țările Baltice.