Consilierul lui Putin a demisionat si a parasit Rusia din cauza invaziei Ucrainei: „Este o iluzie, una periculoasa….”

Consilierul Anatoly Chubais, a demisionat si a parasit tara, invocand opozitia sa fata de raz.boiul presedintelui Vladimir Putin din Ucraina, au declarat doua persoane din anturajul cosilierului. Astfel, Chubais a devenit oficialul de cel mai inalt rang care a rupt legaturile cu Kremlinul din cauza invaziei.

Chubais, in varsta de 66 de ani, este unul dintre putinii reformatori economici din anii 1990 care a ramas in guvernul lui Putin si a mentinut legaturi stranse cu oficialii occidentali. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a vrut sa comenteze, scrie bloomberg.com.

Cunoscut ca arhitectul privatizarilor Rusiei din anii 1990, Chubais i-a oferit lui Putin primul loc de munca la Kremlin la mijlocul anilor 1990 si a salutat initial ascensiunea sa la putere la sfarsitul acelui deceniu. Sub Putin, Chubais a ocupat slujbe de top la marile companii de stat, pana cand presedintele l-a numit reprezentant pentru dezvoltare anul trecut.

Chubais si-a anuntat demisia intr-o scrisoare catre colegi si prieteni marti, potrivit celor care au citit-o. Saptamana trecuta, el a facut aluzie la o perspectiva intunecata, spunand intr-o postare pe Facebook cu ocazia aniversarii mor.tii lui Yegor Gaidar ca acesta „a inteles riscurile strategice mai bine decat mine si m-am inselat”.

In cartea sa din 2006, „Moar.tea Imperiului”, Gaidar a avertizat asupra tentatiilor nostalgiei imperiale pentru Uniunea Sovietica pe care le-a vazut in crestere sub Putin. „Nu este greu sa convingi societatea ca un stat care s-a prabusit atat de brusc poate fi reconstruit la fel de repede”, a scris el. „Este o iluzie, una periculoasa.”