Președintele de bloc poate intra apartamentul tău fără să îi dai voie. Ce riști dacă nu îi permiți accesul

Reprezentantul asociației de proprietari are dreptul să intre în orice apartament din clădire fără acordul proprietarului. Ce amendă riști dacă te opui?

Potrivit AvocatNet.ro, dacă locuiești la bloc, trebuie să știi că un reprezentant al asociației de proprietari, cum ar fi președintele de bloc, are dreptul să intre în apartament fără acordul tău, în cazul în care trebuie realizate lucrări de construcții, reparații sau dacă există situații de urgență.

Ce amendă riști dacă te opui?

Așadar, potrivit Legii nr. 196/2018, actuala lege a asociațiilor de proprietari, proprietarul are obligația de a permite accesul unui membru al asociației în apartamentul său, pentru realizarea lucrărilor de construcții sau reparații ori în situații de urgență.

În cazul în care există propietari care restricționează accesul membrilor asociației în propria locuință, aceștia riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

Reprezentantul asociației de proprietari trebuie să prezinte un preaviz motivat scris, din partea asociației de proprietari, de cinci zile (pentru construcții/reparații) sau de 24 de ore (pentru situații de urgență).

Foarte important de știut este că reprezentantul asociației de proprietari are dreptul să intre în apartament alături de administratorul sau persoana calificată să realizeze lucrările din apartament.

Conform Legii nr. 196/2018, proprietarii care nu le permit persoanelor abilitate să intre în apartament pentru lucrări de construcții și reparații sau în situații de urgență pot fi amendați cu sume între 500 și 3.000 de lei. Așadar, proprietarii vor fi amendați de către Poliția Locală, primari sau împuterniciții lor.

Proprietarii care permit accesul în apartamente, iar în urma lucrărilor efectuate se aleg cu pagube, vor fi despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații. De asemenea, în cazul în care lucrările de intervenție au fost făcute de o persoană fizică sau de o firmă și proprietarul a fost păgubit, daunele vor fi acoperite de persoana sau firma respectivă.