Veste uriașă pentru România! Germania a luat azi decizia: scutul va proteja România, Polonia și țările baltice

„Trebuie să ne apărăm mai bine împotriva ameninţării ruse. Pentru aceasta avem nevoie rapid de un scut antirachetă la scara Germaniei”, explică în Bild raportorul Bundestagului pentru bugetul de apărare, Andreas Schwarz.

„Sistemul israelian Arrow 3 este o bună soluţie”, a adăugat el cu privire la acest dispozitiv antirachetă israelian destinat să contracareze rachetele cu rază de acţiune lungă.

Care este prețul sistemului israelian?
Sistemul, inspirat din „Iron Dome” (Domul de Fier) israelian, costă aproximativ 2 miliarde de euro. Acesta ar putea fi operaţional din 2025, din trei situri în Germania. Scutul ar fi suficient de puternic pentru a acoperi şi Polonia, România şi republicile baltice.

,,Vom juca astfel un rol-cheie pentru securitatea Europei”
După ani în care a subinvestit în apărare, Germania a întreprins la sfârşitul lui februarie o schimbare istorică, din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei, care a avut efectul unei unde de şoc.

„Vom putea întinde Domul de Fier deasupra ţărilor vecine. Vom juca astfel un rol-cheie pentru securitatea Europei”, a subliniat Schwarz.

Pe data de 27 februarie, Olaf Scholz a anunţat, la câteva zile după declanşarea invaziei ruse, o finanţare excepţională de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei şi obiectivul de a depăşi 2% din PIB pentru cheltuielile militare.