Zelenski a facut anuntul dupa incheierea negocierilor cu Rusia: „Da, putem spune ca…”

Volodimir Zelenski a transmis un mesaj dupa incheierea negocierilor dintre Ucraina si Rusia.

„Da, putem spune ca semnalele de la negocieri sunt pozitive, dar aceste semnale nu pot reduce la tacere exploziile proiectilelor rusesti. Bineinteles, nu avem motive sa ne incredem in cuvintele reprezentantilor unei tari care continua lupta ca sa ne distruga”, a spus presedintele Ucrainei.

Sefului delegatiei ruse a spus dupa tratativele de la Istanbul, ca exista un prim semn de progres.

„Dupa discutia substantiala, ne-am inteles si propunem ca intalnirea presedintilor Putin si Zelenski sa aiba loc pentru parafarea unui acord”.

Oleksandr Chaly, profesor de drept ucrainean:
„In primul rand, as dori sa subliniez ca este posibil un acord privind garantiile de securitate (pentru Ucraina, n.r), un format diplomatic pentru a pune capat razboiului. Acesta este un mijloc de restabilire a integritatii teritoriale si securitatii Ucrainei.”

David Arakhamia, delegat ucrainean:
„Am inclus in acest document faptul ca toate statele garante nu trebuie sa obiecteze la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana, ci chiar sa sustina aceasta aderare la UE, cat mai repede posibil.”

Vladimir Medinsky, seful delegatiei ruse la negocieri:
„In ceea ce o priveste, Federatia Rusa nu se opune dorintei Ucrainei de a adera la Uniunea Europeana.”

Oleksandr Chaly, profesor de drept ucrainean:
„Continutul si forma acordului ar trebui sa fie similare Articolului 5 din Tratatul NATO. Astfel, daca Ucraina ar fi tinta oricarei agresiuni sau atac militar, tarile garante ar trebui sa ne furnizeze asistenta militara, arme…”

Mykhailo Podolyak, consilier prezidential ucrainean:
„In privinta chestiunilor teritoriale, cum este Crimea, aceasta va fi subiectul unei clauze separate in acord. Am sugerat ca Rusia si Ucraina sa tina convorbiri bilaterale privind statutul Crimeii si orasului Sevastopol, timp de 15 ani. Cat timp s-ar desfasura negocierile, Rusia si Ucraina nu vor recurge la forta militara.”