Este adevarat! Vestea venita in urma cu putin timp despre Traian Basescu

Traian Băsescu este vizat într-un nou dosar penal de fals în declarații. Fostul președinte ar putea fi chemat la audieri, iar acesta nu refuză să se prevaleze de imunitatea parlamentară. Instanța a dat o sentință definitivă pentru acesta.

Grupul de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică, a făcut un anunț cu privire la dosarul penal sub aspectul infracțiunii de fals în declarații a lui Traian Băsescu. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că fostul președinte a avut colaborări cu Securitatea comunistă.

Pentru Traian Băsescu se efectuează urmărirea penală in rem sub aspectul infrac.țiunii de fals în declarații și fostul președinte ar putea fi trimis în judecată.

„Pe 31 martie 2022, Parchetul General ne-a informat că în dosarul cu numărul 112/P/2020, dosarul declarațiilor false de necolaborare cu Securitatea depuse de Traian Băsescu, „se efectuează urmărirea penală in rem sub aspectul infrac.țiunii de fals în declarații”. Acum, când există o sentință definitivă referitoare la colaborarea lui Băsescu cu Securitatea, iar falsurile comise de acesta în declarațiile pe proprie răspundere sunt evidente, procurorii ar trebui să finalizeze dosarul și să-l trimită pe Traian Băsescu în judecată”, a anunțat Grupul de Investigații Politice​.

După ce a fost sesizat Parchetul General, în data de 13 iulie 2020, Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea în anii 2004 și 2009, când a candidat la alegerile prezidențiale, în anul 2016, când a candidat pentru Parlamentul României și în anul 2019, când a candidat pentru Parlamentul European.

Curtea de Apel București a constatat, în data de 20 septembrie 2019, că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Judecătorul a constatat că acesta „a denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

Fostul președinte a știut că a colaborat cu securitatea, dar totuși nu a recunoscut, confirmând pe propria răspundere că nu a făcut asta, aducând în dicuție o faptă mincinoasă.