NATO i-a pus gând rău lui Vladimir Putin. Ce-i pregătește Alianța

NATO a lansat un avertisment foarte dur pentru Rusia și adună dovezi pentru crimele de răz.boi săvârșite de armata rusă în Ucraina. Prin aceasta, Alianța Nord-Atlantică vrea cu orice preț ca Vladimir Putin să fie tras la răspundere pentru atrocitățile comnise după invadarea Ucrainei. Reamintim că zilele trecute în localitățile Bucha și Irpin au fost descoperiți zeci de civili ucraineni uci.și, abandonați pe străzi. Totodată, în unele cazuri, ca.davrele aveau mâinile legate la spate și prezentau urme de tort.ură.

În urmă cu câteva zile, armata ucraineană a recăpătat controlul asupra unor localități in apropierea Kievului, însă ceea ce a rămas în urma soldaților ruși este de-a dreptul terifiant. În două localități, Bucha și Irpin, forțele ucrainene au fost martore la scene abominabile. Aici au fost descoperite zeci de ca.davre ale civililor împrăștiate pe străzi, dar și gropi comune în care au fost ascunse persoanele tor.turate și u.cise. Astfel, șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a denunţat ceea ce s-a petrecut acolo drept o campanie deliberată pentru a uci.de, tor.tura și vio.la.

Ceea ce am văzut la Bucha nu este un act izolat al unei unităţi rătăcite. Aceasta este o campanie deliberată pentru a uci.de, tort.ura, vio.la și a comite atro.cităţi. Aceasta ne întăreşte determinarea de a asigura că într-un mod sau altul, într-o zi sau alta, cei care au comis aceste acte vor fi traşi la răspundere”, a spus Antony Blinken.

Reprezentantul permanent al SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat că Alianţa strânge dovezi pentru a-i trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin şi echipa sa pentru „cri.mele de răz.boi” comise în Ucraina.

Ceea ce trebuie să facem este să colectăm informaţiile de care avem nevoie pentru a-i trage la răspundere pe Putin şi echipa sa de la Moscova şi se poate face asta prin mai multe căi. Este, desigur, calea Curţii Penale Internaţionale (ICC). Există o opţiune a Naţiunilor Unite. Există mai multe moduri de a face asta”, a spus Julianne Smith.

Răspunzând la o întrebare despre modul în care Statele Unite vor ajuta la investigarea acestor fapte comise de forţele ruse în Ucraina, Smith a spus că NATO vrea să se asigure că va expune adevărul despre cele petrecute la Bucha. iar acest lucru poate fi făcut prin adunarea a cât mai multe informaţii.