Putin atacă o țară NATO? Declarația-bombă: „Vrea să controleze Europa de Est”

Generalul în rezervă Wesley Clark, fost comandant suprem al forţelor aliate NATO (1997-2000), a declarat pentru CNN, că Vladimir Putin vrea să „perturbe sistemul internaţional” şi să „dezarmeze” „emoţional şi moral” Occidentul făcându-l să creadă că ambiţiile sale nu se extind dincolo de Ucraina.

Potrivit analistului militar Clark, Putin doreşte să pună mână pe Ucraina, pe statele baltice şi „să controleze Europa de Est”. „Vrea să destrame NATO” şi ca SUA să iasă din joc”, spune Clark.

Generalul în rezervă Wesley Clark, despre planul lui Putin
„Ucraina este doar câmpul actual de luptă. Iar dacă ucrainenii înving Rusia pe acesta, totul urmează să se schimbe. Aşadar cel mai bun mijloc de a proteja NATO şi sistemul internaţional este să oferim Ucrainei asistenţa de care spune că are nevoie şi astfel să le permitem să gestioneze Rusia pe câmpul de luptă”, spune acesta.

În continuare, fostul comandant NATO consideră că SUA şi aliaţii NATO ar trebui să sporească şi să includă în ajutorul militar şi armament greu precum avioane de lup.tă.

„Nu rachete antitanc Javelin,şi nu rachete antiaeriene Stinger, care sunt bune pentru apărarea oraşelor. Au nevoie de tancuri, au nevoie de artilerie mobilă, au nevoie de multă muniţie. Au nevoie de combustibil, au nevoie de reparaţii. Nu avem asta pentru ei”, a spus el pentru CNN.

Sancţiunile impuse Rusiei, cele mai mari din întreaga intorie
În opinia lui Dmitri Peskov, sancţiunile impuse Rusiei sunt un proces de neoprit care nu va face decât să accentueze acest conflict internaţional: „sunt din ce în ce mai multe ţări care, având îndoieli cu privire la fiabilitatea dolarului şi al euro, aleg să studieze variante de plată pe baza monedelor naţionale”.

Reprezentantul Kremlinului a precizat că preşedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul prin care obliga cumpărătorii din ţări „neprietenoase” să plătească pentru gazul rusesc în ruble nu pentru a pedepsi pe cineva, ci pentru a evita ca fondurile rezultate din vânzarea de gaz rusesc să fie din nou congelate.

„Rusia nu ameninţă pe nimeni. În realitate, Rusia nu a ameninţat niciodată pe nimeni. Dar în condiţiile unui mediu ostil şi în condiţiile unor acţiuni ostile îndreptate împotriva noastră, suntem obligaţi să reducem aceste riscuri la minimum”, a susţinut Dmitri Peskov.

De asemenea, Peskov a avertizat că Rusia va cere plată în ruble şi pentru alte alte categorii de mărfuri exportate şi a dat asigurări că „acest dans al sancţiunilor are un cost chiar pentru europeni. Şi în general, decontul îl face Washingtonul”.

Recent, generalul în rezervă Wesley Clark a declarat că Vladimir Putin vrea să „perturbe sistemul internaţional”.