Tensiunile dintre Rusia şi NATO sunt în creştere, iar situația ar putea escalada

Marile puteri occidentale analizează dovezi cu privire la un posibil at.ac chimic la Mariupol, după ce anumite rapoarte arată acest lucru. Totul a pornit de la un mesaj postat de Regimentul Azov pe Telegram, care precizează că forţele ruseşti au folosit o substanţă otrăvitoare de origine necunoscută. Orașul Mariupol a fost cel mai afectat de la începutul invaziei ruse în Ucraina, fiind distrus aproape în întregime de bombar.damente.

Secretarul de presă al Departamentului Apărării din SUA, John Kirby, a declarat că Pentagonul monitorizează îndeaproape rapoartele cu privire la un posibil ata.c cu arme chimice ruseşti asupra oraşului ucrainean asediat Mariupol.

Posibil atac chimic la Mariupol, anunțat de Regimentul Azov
Președintele Volodimir Zelenski spune că Rusia concentrează zeci de mii de soldați pentru ofensivă în zona de est și de sud a Ucrainei. În discursul său din cursul nopții, el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibile ata.curi cu arme chimice, într-o nouă etapă a terorii. Nu a confirmat, însă, dacă au fost deja folosite. Cu toate acestea, oficialii occidentali au reacționat la informațiile privind un posibil atac chimic în orașul ucrainean Mariupol. Totodată, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a făcut unele precizări în acest sens:

„Suntem conștienți de rapoartele din mass-media sociale care susțin că forțele ruse au desfășurat o potențială muniție chimică în Mariupol, Ucraina. Nu putem confirma în acest moment și vom continua să monitorizăm îndeaproape situația.”

Oficialul american a adăugat că aceste rapoarte, dacă sunt adevărate, sunt profund îngrijorătoare. De asemenea, și ministrul britanic de Externe, Liz Truss, anunțat că țara sa vertifică informațiile cu privire la un asemenea atac. Ea a precizat că utilizarea unor astfel de arme ar fi o escaladare în acest conflict și ar atrage un răspuns din partea NATO.

Raportul iniţial a fost sub forma unui mesaj pe Telegram, postat de Regimentul Azov, o parte ultranaţionalistă a Gărzii Naţionale ucrainene. Respectivul mesaj spunea că forţele ruseşti au folosit o substanţă otrăvitoare de origine necunoscută.

Parlamentarul ucrainean Ivanna Klimpuş a indicat la rândul său că Rusia a folosit o substanţă necunoscută la Mariupol, unde mai multe persoane suferă de insuficienţă respiratorie, potrivit acesteia. Regimentul ucrainean Azov, baricadat la Mariupol, susţinuse anterior, că o dronă rusă a aruncat o „substanţă toxică” asupra soldaţilor şi civililor la Mariupol, precizând că mai multe persoane suferă acolo de probleme respiratorii şi neurologice.

Potrivit fondatorului Regimentului Azov, trei persoane au fost otrăvite acolo cu o substanţă toxică necunoscută.

„Trei persoane prezintă semne clare de otrăvire cu produse chimice de ră.zboi, dar fără consecinţe catastrofale”, a precizat Andri Bileţki, cu privire la ceea ce se crede că ar fi un ata.c chimic la Mariupol.

În altă ordine de idei, potrivit primarului Vadim Boicenko, peste 10.000 de civili au mu.rit în oraşul Mariupol, de la startul invaziei. Mai mult, Boicenko a precizat că bilanţul dece.selor ar putea depăşi 20.000. El i-a acuzat pe ruşi că au blocat convoaiene umanitare către oraş în tentativa de a ascunde carnagiul.