Ce le zic soțiile soldaților ruși să le facă prizonierelor din Ucraina

Indiferent de ce parte a baricadei am fi, un război nu a fost bun niciodată. Distrugerile, ororile făcute de părțile beligerante, dramele personale, toate sunt urme ale războ.iului. Doar dacă ne aducem aminte de ce a lăsat în urma sa ultima mare conflagrație mondială. Dar, iată că un nou răz.boi este în plină desfășurare, de mai bine de 50 de zile, în Ucraina. Informațiile și imaginile care vin de aici sunt șocante, dure și pline de dramatism. Recent, serviciile de securitate ucrainene au dat publicității mai multe interceptări audio ale discuțiilor dintre soldații ruși și membri familiilor lor. Unele scot în evidență minciuna de la Kremlin, iar altele ororile pe care unii soldați din armata rusă le-au făcut, sau le fac.

Femeile reprezintă aproximativ 15% din armata ucraineană, ceea ce înseamnă că aproximativ 30.000 de femei se confruntă în prezent cu Rusia pe câmpul de luptă. Dar lupta lor se extinde mult mai departe, în încercarea de a-i ajuta pe bărbații ucraineni care luptă în aceste zile împotriva rușilor.

Împreună, ucrainencele reprezintă o provocare neașteptată pentru Vladimir Putin, devenind cealaltă linie de apărare într-un răz.boi în care solidaritatea și moralul ridicat par să zădărnicească planurile Rusiei de a obține o victorie rapidă.

„Nu ne-a luat în considerare, pe noi femeile”, spune Liliya Chyzh, un pneumolog care s-a întors recent în Ucraina după ce și-a escortat mama în vârstă de 84 de ani în siguranță în Polonia. Ea tratează acum femeile și copiii strămutați în interiorul țării, în mod gratuit, în Lviv.

Orașul de lângă granița cu Polonia a devenit un sanctuar pentru sute de mii de ucraineni care au fugit din Ucraina. Deși calmul a fost spulberat la 18 martie, când rachetele de croazieră rusești au vizat aeroportul, trimițând coloane de fum negru peste orizont, Lviv a rămas relativ sigur.

Dar, așa cum istoria ne-a arătat de nenumărate ori, răz.boiul aduce și altfel de drame, și un altfel de comportament, pe care nu ți l-ai putea imagina la un om. Printre multele informații venite din Ucraina, multe dintre ele povestesc despre actele de viole.nță și cruzime ale unei părți a armatei rusești de pe teritoriul Ucrianei, așa cum s-a întâmplat la Bucea, unde au avut loc cri.me în masă.

Pe lângă asta, multele femei tinere, sau mai puțin tinere, are au reușit să scape de răz.boi, ajung să povestească despre actele de cruzime, despre vio.luri, și viole.nța fără margini a unor soldați ruși. Genul acesta de informații au apărut din ce în ce mai des, multe dintre ele fiind defapt interceptări audio a unor conversații din interiorul trupelor rusești.

Cea mai recentă înregistrare, publicată de serviciile de securitate ucrainene, surprinde discuția dintre un soldat rus și soția acestuia, cea din urmă dându-i voie să vio.leze femei ucrainene, dar să nu uite să folosească protecție, spun cei de la The Telegraph.

Publicarea unei înregistrări audio în care soția sa îi spune unui soldat rus să vio.leze liber femeile ucrainene a provocat o mare consternare în întreaga lume. În timp ce ofensiva de război dintre Ucraina și Rusia continuă de o lună și jumătate, atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina au devenit intolerabile.

În special, comunitatea mondială avertizează Rusia că violenț.ele sexu.ale săvârșite de soldații ruși asupra femeilor ucrainene sunt inacceptabile și că aceasta comite grave crim.e de răz.boi și încălcări ale drepturilor omului. De exemplu, au avut loc o serie de atrocități, cum ar fi viola.rea și uci.derea unei fetițe de 9 ani de către 11 soldați ruși într-o altă parte a Ucrainei, deoarece copiii au fost anterior vio.lați de către militarii ruși, care au amenințat-o pe mama lor cu un cuțit și un pis.tol.

Rusia continuă să nege acuzațiile de violen.ță făcute de soldații ruși împotriva femeilor ucrainene. În acest caz, lumea a fost șocată de publicarea unei înregistrări audio legate de soția soldatului rus care vorbește despre vio.larea femeilor ucrainene în mod liber:

„Da, fă-o acolo. Ucrainencele de acolo. Violea.ză-le. Da. Nu-mi spune nimic, înţeleg. Da, îţi dau voie. Foloseşte doar protecţie”

Nu este nici prima și, mai mult ca sigur, nu va fi nici ultima astfel de înregistrare. Nimic nu justifică vio.lența și cruzimea, cum de altfel nimic nu justifică nici rațiunile din spatele unui răz.boi, dar în realitatea acestor zile nimic nu mai este normal.