Unde de soc! Rusia, anunt de ultima ora despre SUA!

Situația din Ucraina este din ce în ce mai gravă, iar armatele ruse nu se opresc să bomba.rdeze cât mai multe orașe din țara vecină a României. Rusia avertizează SUA să nu mai trimită armament Ucrainei, iar până în prezent nu s-a găsit nicio rezolvare pentru deschiderea unui nou coridor de evacuare a oamenilor din Mariupol. Iată care sunt cele mai noi informații de pe câmpul de luptă!

ACTUALIZARE 21:02
„Biroul politici de reintegrare îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs astăzi în oraşul Tiraspol. Potrivit informaţiei disponibile, persoane neidentificate au efectuat împu.şcături din aruncător de grenade asupra sediului aşa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite.

Obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ţine de crearea pretextelor pentru tensionarea situaţiei de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autorităţile constituţionale. În acest context, Biroul politici de reintegrare cheamă la păstrarea calmului şi împreună cu instituţiile naţionale competente monitorizează evoluţiile cazului menţionat”, a transmis Biroului politici de reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova.

ACTUALIZARE 19:12 „În această dimineaţă, FSB a oprit activităţile unui grup terorist ce plănuia să atace şi să uc.idă un renumit jurnalist al televiziunii ruse. Au trecut acum la teroare – la pregătirea uci.derii jurnaliştilor noştri”, a spus liderul de la Kremlin, fără a furniza dovezi în sprijinul acuzaţiilor sale.

ACTUALIZARE 18:12 Cel puţin cinci persoane au fost u.cise, iar alte 18 au fost rănite luni, în atacuri ruse vizând instalaţii feroviare în regiunea Viniţa, în partea central-vestică a Ucrainei, anunţă parchetul local, relatează AFP.

”Din cauza bombardam.entelor inamicului, cinci persoane au fost uc.ise, iar alte 18 rănite”, anunţă într-un comunicat parchetul precizând că tiruri de proiectile au vzat ”infrastructuri de transport” situate în apropierea orăşelelor Jumerînka şi Kozeatîn.

Directorul Căilor Ferate ucrainene Oleksandr Kamîşin a anunţat anteriorm, într-o postare pe Telegram, că ”trupe ruse continuă să distrugă în mod sistematic infrastructuri feroviare”.

”În această (luni) dimineaţa, în doar o oră, cinci staţii de căi ferate, în centrul şi vestul Ucrainei, au fost vizate de tiruri”, a anunţat el.

Anunțul făcut de Joe Biden
ACTUALIZARE 16.32 Preşedintele american Joe Biden anunţă luni că intenţionează să nominalizeze o ambasadoare a Statelor Unite în Ucraina, la o zi după ce secretarul de Stat american Antony Blinken a anunţat, în cadrul unei vizite la Kiev, că diplomaţii americani urmează să se întoarcă treptat la post în Ucraina, relatează AFP.

Ucraina anunță că nu a fost convenit un coridor umanitar la Azovstal
ACTUALIZARE 15:50 Ucraina nu a ajuns la un acord cu Rusia privind deschiderea unui coridor umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol, a declarat vicepremierul de la Kiev, Irina Veresciuk.

„E important să se înțeleagă că un coridor umanitar este deschis cu acordul ambelor părți. Un coridor anunțat doar de o parte nu prezintă siguranță și, prin urmare, nu este un coridor umanitar”, a declarat Irina Veresciuk.

Atacurile rusești lasă regiunea Lugansk fără apă și electricitate
ACTUALIZARE 14.50 Regiunea Lugansk din estul Ucrainei se confruntă cu probleme majore în ceea ce privește alimentarea cu apă și energie din cauza bombardame.ntelor rusești puternice, a spus Serghei Haidai, șeful administrației militare regionale.

„Aproape toată regiunea Luhansk a rămas fără alimentare cu apă. În ultimele 10 zile, 10 așezări au rămas fără curent din cauza bombarda.mentelor rusești. 30.000 de familii nu au electricitate”, a spus el.

Atacurile rusești lasă regiunea Lugansk fără apă și electricitate
ACTUALIZARE 13.55 Regiunea Lugansk din estul Ucrainei se confruntă cu probleme majore în ceea ce privește alimentarea cu apă și energie din cauza bom.bardamentelor.

„Aproape toată regiunea Luhansk a rămas fără alimentare cu apă. În ultimele 10 zile, 10 așezări au rămas fără curent din cauza bombardamentelor rusești. 30.000 de familii nu au electricitate”, a spus Serghei Haidai, șeful administrației militare regionale.

Zaporijie „se pregătește pentru apărare”
ACTUALIZARE 13:20 Consiliul Regional din Zaporijie a anunțat luni că regiunea se „pregătește pentru apărare”, pe fondul avertismentelor că forțele ruse pregătesc o ofensivă în partea de centru-sud a Ucrainei.

„Inamicul se pregătește pentru ofensivă. Trupele ruse ocupante au masat numeroase echipamente și personal pe secțiunea liniei frontului Velika Novosilka – Novodarivka – Malînivka. Inamicul încearcă să se deplaseze în direcția Zaporijie, dar fără succes. Amplasarea forțelor pe front nu s-a schimbat”, potrivit unui comunicat al Consiliului.

Rusia cere SUA să nu mai livreze arme Ucrainei
ACTUALIZARE 12:20 Moscova a trimis o notă Washingtonului, cerându-i să înceteze livrarea de arme Ucrainei, a spus ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, într-un interviu.

„800 de milioane de dolari pentru arme livrate de Washington Kievului. Este o sumă enormă, care nu contribuie la găsirea unei soluții diplomatice, la rezolvarea situației. Am transmis o notă – da, am subliniat că este inacceptabil ca Statele Unite să livreze arme Ucrainei și am cerut încetarea acestei practici”, a afirmat diplomatul rus.

Blinken: Rusia eșuează, Ucraina învinge
ACTUALIZARE 10:45 Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Rusia „eșuează în Ucraina” și că „Ucraina învinge” în timpul unei conferințe de presă după vizita făcută la Kiev.

„Rusia a încercat să distrugă suveranitatea și independența Ucrainei. A eșuat. A încercat să demonstreze puterea armatei sale, a economiei sale. Desigur, vedem exact contrariul. Nu știm cum va continua răz.boi, dar știm că o Ucraină suverană și independentă va exista mult mai mult timp decât va rămâne Vladimir Putin la conducere,” a spus el.

Bridget Brink va fi numită ambasador al SUA în Ucraina
ACTUALIZARE 09:20 Diplomata Bridget Brink, în prezent ambasadoarea SUA în Slovacia, va ocupa funcția de ambasador la Kiev, care a rămas neocupată de la începutul anului 2020. Presa americană a anunțat că președintele SUA, Joe Biden, o va nominaliza astăzi pentru acest post.

Oficial ucrainean: Forțele ruse se pregătesc pentru „ofensivă” în regiunea Herson
ACTUALIZARE 08:56 Șeful militar al orașului Krivoi Rog spune că Ucraina a observat pregătiri pentru o posibilă ofensivă a forțelor ruse în regiunea Herson, adăugând că apărarea este întărită în zonă. Oleksandr Vilkul a spus că forțele ruse: „pregătesc o formație pentru ofensivă în regiunea Herson. Așteptăm posibila ofensivă în zilele următoare. Dar știm mai multe despre aceasta decât cred ei. Noi le înțelegem toate planurile și suntem pe deplin pregătiți pentru orice evoluție a situației”.

„Se lucrează în continuare pentru a ajuta la evacuarea oamenilor din zona frontului. Krivoi Rog furnizează autobuze și ambulanțe. Am oferit asistență medicală și asistență socială. Dar oamenii pleacă pe biciclete și scot bătrânii și copiii în roabe”, a mai spus Vilkul.

Zelenski s-a întâlnit cu Blinken și Austin la Kiev
ACTUALIZARE 07:55 O întâlnire între preşedintele Volodimir Zelenski, secretarul de stat american Antony Blinken şi şeful Pentagonului Lloyd Austin a avut loc duminică seara la Kiev. Aceasta este prima întâlnire în Ucraina între preşedintele Zelenski şi reprezentanţi ai administraţiei americane de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

„Prietenia şi colaborarea dintre Ucraina şi Statele Unite sunt mai puternice ca niciodată”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.
Președintele ucrainean a explicat că țara sa are nevoie de și mai multe arme, inclusiv tehnică grea, pentru a face față noii ofensive rusești. În acest sens, oficialii americani au promis ajutor militar de peste 300 de milioane de dolari și au aprobat vânzări de muniție în valoare de 165 de milioane de dolari.

Blinken și Austin au mai spus că președintele american Joe Biden va anunța în curând un nou ambasador în Ucraina și că diplomații americani care au părăsit țara înainte de război se vor întoarce începând de săptămâna viitoare.