Klaus Iohannis, anunțul momentului. Ce va face Rusia în următorii ani?

Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, cu ocazia Zilei Europei, că amenințarea Federației Ruse la adresa securității euroatlantice poate rămâne o realitate pentru următorii ani, iar Europa trebuie să devină mai puternică.

”Ziua Europei ne găseşte anul acesta într-un context complet redefinit.

După provocarea majoră a pand.emiei de COVI.D-19, trăim în aceste zile realitatea răz.boiului la graniţele Uniunii Europene, care a generat cea mai mare criză umanitară din Europa de după cel de-al Doilea Răz.boi Mondial. Trăim vremuri fără precedent în existenţa Uniunii, când este pusă la încercare însăşi capacitatea noastră de a ne apăra valorile fundamentale, centrate în jurul conceptului pe care s-a clădit construcţia europeană: pacea”, spune preşedintele în mesaj.

Potrivit șefului de stat, principala constanta a Europei a fost garanția de a atinge un nivel de prosperitate.

România marchează 15 ani de la momentul aderării în Uniunea Europeană

”În 2022, marcăm 15 ani de la momentul istoric al aderării României la Uniunea Europeană, opţiune asumată şi susţinută la nivelul întregii societăţi. Beneficiile acestei alegeri sunt palpabile astăzi pentru progresul naţiunii noastre pe termen lung, statutul de stat membru al UE oferind cadrul unui parcurs ireversibil de progres democratic, de dezvoltare economică şi socială, de solidaritate şi angajament activ la construcţia proiectului european. Din păcate, unda de şoc a răz.boiului neprovocat şi ilegal declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, în vecinătatea imediată a României, ne pune în faţa unei realităţi radical diferite de cea în care am acţionat până în prezent”, declară Iohannis.

„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare”
”Astăzi, consecvenţi spiritului şi modelului democratic european, suntem datori să dovedim aceeaşi conştiinţă vizionară pe care au avut-o personalităţile fondatoare ale Uniunii. Cuvintele lui Robert Schuman răsună acum mai vii ca oricând: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă”. Pentru a ne ridica la înălţimea misiunii noastre, este necesară o adaptare rapidă, o regândire a modului în care punem în slujba obiectivelor noastre resursele de care dispunem şi o ajustare a priorităţilor de acţiune la marile provocări contemporane”, mai spune preşedintele.