Aleksandr Lukașenko face declarația care ”cutremură” Europa

Președintele statului Belarus, Aleksandr Lukașenko, principalul aliat al lui Vladimir Putin în răz.boiul declanșat împotriva Ucrainei, spune că Rusia și Belarus pun bazele unei noi „uniuni” de state suverane.

Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko a declarat joi că Minskul și Moscova construiesc împreună o uniune a statelor suverane, la care se vor alătura în viitor și alte foste republici sovietice, potrivit Nexta TV.

Belarus și Rusia construiesc o Uniune Statală care ar putea atrage și alte țări din fosta URSS, a declarat președintele Aleksandr Lukașenko, în cadrul întâlnirii cu guvernatorul regiunii Voronej din Rusia, Aleksandr Gusev, la Minsk, pe 28 aprilie, după cum informează agenția de stat din Belarus.

Lukașenko: „Această uniune va atrage și alte republici din fosta URSS”
Șeful statului belarus a menționat că vede „un mare interes în dezvoltarea cooperării” cu Belarus din partea regiunilor ruse.

„Mulțumită vouă, avem această cooperare. Construim un singur stat al Uniunii pe noile principii, pentru a ne asigura că interesele tuturor sunt respectate, că statele independente suverane- Belarus și Rusia- continuă să se dezvolte. Sunt sigur că această uniune va atrage alte republici din fosta Uniune Sovietică”, a spus Aleksandr Lukașenko, potrivit sursei citate.

Parlamentul din Belarus a aprobat modificarea Codului Penal al țării pentru a introduce pedeapsa cu moa.rtea pentru „tentativă de at.ac terorist”, relatează Interfax.

Acest proiect de lege a fost pregătit pentru „a oferi un efect descurajant asupra elementelor distructive, precum și pentru a demonstra lupta hotărâtă a statului împotriva activităților tero.riste”.

„Proiectul de lege propune modificări la Codul Penal al Republicii Belarus, prevăzând posibilitatea aplicării unei măsuri excepționale de pedeapsă sub forma pedepsei cu moar.tea pentru tentativa de a comite acte de terori.sm”, se arată în comunicat.

Protestatarii anti-ră.zboi, condamnaţi la moart.e în Belarus. Astfel, camera inferioară a Parlamentului a aprobat schimbarea codului penal, dar mai are nevoie și de aprobarea camerei superioare și a liderului belarus Alexander Lukașenko înainte de a putea intra în vigoare.

„Forțe distructive își continuă activitatea teroristă și extremistă, încercând să perturbe situația în Belarus și provocând instabilitate și conflicte interne. Se organizează activități pentru dezactivarea echipamentului feroviar și a șinelor de tren, obiecte de importanță strategică. Nu poate exista nicio justificare pentru acțiunile teroriștilor”, a spus președintele Camerei reprezentanților Vladimir Andreicenko.

Amintim că Rusia s-a folosit de teritoriul fostei republici sovietice Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, pentru a-și lansa invazia Ucrainei pe 24 februarie. În această privinţă, Minskul recunoaște acest lucru, dar neagă orice implicare directă în conflict. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a negat categoric de fiecare dată implicarea ţării sale în răzb.oiul împotriva Ucrainei.

În acest sens, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a suspendat accesul Rusiei şi Belarusului la fonduri de finanţare. Această mutare de sistare a expertizei băncii înseamnă că nu vor mai exista finanţări de proiecte sau activităţi de cooperare tehnică în cele două ţări. Totodată, banca „îşi rezerva dreptul de a suspenda sau anula noi eliberări de fonduri pentru proiectele în derulare”.