Tichetul de masă devine 30 de lei, dar nu pentru toată lumea. Vești proaste pentru angajați

După cum prevede noua modificare legislativă, angajații români vor benefia de la 1 iulie de o majorare importantă în ceea ce primește valoarea tichetului de masă. Totuși, nu trebuie să vă bucurați prea mult de această veste, căci nu mulți angajatori nu sunt de acord.

Noul proiect legislativ care va intra în vigoare în țară de la 1 iulie anunță faptul că tichetele de masă își vor mări valoarea semnificativ. Astfel, de la 20,17 lei, cât e în momentul de față un tichet, acesta va ajunge la 30 de lei. Astfel la finalul unei luni cu 22 de zile lucrătoare, un angajat va primi suma de 660 de lei, în loc de 443,74, cum primea până acum.

„În momentul de faţă, instituţiile publice şi private din România pot acorda, conform Legii 165 din 10 iulie 2018, tichete de masă sau bonuri de masă. Cu acestea pot fi achiziţionate doar produse alimentare sau mese calde. În prezent, valoarea unui tichet de masă este de 20,17 de lei. Asta înseamnă că, pentru 22 de zile lucrătoare, tichetele echivalează cu suma de 443,74 lei”, a transmis, marţi, 5 aprilie 2022, deputatul Vasile Cîtea.

Nu trebuie însă să vă bucurați prea tare de această veste, asta deoarece trebuie să fiți pregătiți pentru ceea ce urmează. Legislația în vigoare nu obligă firmele să ofere angajaților săi valoarea maximă a tichetului de masă.

Practic, decizia ca un tichet de masă să aibă valoarea de 30 de lei aparține exclusiv angajatorului unde lucrezi. El va hotărî dacă va acorda aceste beneficiu salariaților sau va rămâne tot la valoarea tichetului de 20,17 lei, cât era până în prezent.

Dat fiind faptul că situația nu e deloc una prea roz și multe firme au probleme financiare din cauza scumpirilor din ultima vreme, e foarte puțin probabil ca mulți angajați să aibă parte de această majorare în următoarea perioadă.

Tichete de masă, exclusiv pe card din acest an
Din acest an, tichetele de masă în format tipărit nu mai sunt emise, însă în continuare cele cu valabilitate până la 31 decembrie 2022 sunt acceptate.

Tichetele se oferă doar pe card angajaților, iar o altă schimbare o reprezintă faptul că doar proprii salariați mai pot primi tichete, nu și alte persoane care nu au un contract de muncă, așa cum se întâmpla până acum.

Înainte de a fi dată noua lege, tichetele de masă puteam fi acordate și altor persoane, precum cei care participau la diferite studii de piață, reclame sau publicitate. Angajatorii care nu respectă acest lucru vor primi amenzi uriașe care vor ajunge chiar și până la 35.000 de lei.