Raed Arafat a pierdut dreptul de practică și va rămâne și fără controlul asupra examenelor Medicinei de Urgență

Colegiul Medicilor a anunțat că Raed Arafat, șeful DSU, a pierdut treptul de practică , ceea ce înseamnă că nu mai are voie să profeseze ca medic. Mai mult decât atât, acesta urmează să piardă inclusiv controlul pe care îl avea asupra examenelor din Medicina de Urgență.

Ieri, 21 iunie, Colegiul Medicilor a anunțat că Raed Arafat și-a pierdut dreptul de a profesa ca medic, împreună cu întregul control pe care îl avea asupra examenelor din Medicina de Urgență. Anunțul a fost făcut în cadrul emisiunii moderate de Victor Ciutacu, „Punctul Culminant”, conform romaniatv.net.

Potrivit statutului Colegilor Medicilor în România, medicii pot profesa doar dacă au un certificat de membru, iar pierderea acestuia are loc în momentul în care membrul respectiv nu și-a mai exercitat profesia de minimum cinci ani.

Raed Arafat ocupă funcția de secretar de stat al Ministerului Apărării de mai mult de cinci ani, ceea ce a făcut imposibilă reînceperea profesării în domeniul medicinei. Acesta a lucrat ca medic ATI la Spitalul din Târgu Mureș.

La începutul lunii aprilie, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a afirmat că SMURD ar trebui să treacă în subordinea Ministerului Sănătății.
Cu toate acestea, Raed Arafat nu a fost de acord, spunând că ar zdruncina ceea ce „s-a construit” până acum.

„Am reuşit să ţinem sub control acest val cinci al pandemiei care a avut în mod evident cifre mult mai scăzute de mortalitate şi de cazuri grave în spitale. Am reuşit să testăm mai mult şi vreau să vă mulţumesc pentru acest lucru. Toate aceste lucruri trebuie să facă parte dintr-o gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătăţii. Mă bucur că avem parteneri profesionişti la nivelul DSU. Este domnul doctor Arafat care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani.

În mod evident discutăm despre o activitate medicală, iar o responsabilitate atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice este a Ministerului Sănătăţii.

Sunt partenerii noştri. SMURD este o structură a DSU care şi-a făcut foarte bine datoria. Întotdeauna le voi mulţumi public pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii de urgenţă prespitalicească pe care le oferă sau UPU sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte activități ale sistemului sănătate este absolut necesară.