Voucherele sociale au fost cheltuite de români pe chipsuri şi băuturi răcoritoare. Avertismentul ministrului Marius Budăi

Astăzi, 22 iunie, Marius Budăi a vorbit despre alimentele pe care au decis românii să le cumpere cu ajutorul tichetelor primite din partea statului. Acesta s-a arătat extrem de nemulțumit de achizițiile făcute: băuturi răcoritoare și chipsuri.

În România a început distribuirea voucherelor sociale în valoare de 250 de lei. Prin intermediul acestora, persoanele care au venituri mici își pot achiziționa alimentele necesare.
Cu toate acestea, anumiți români au decis să folosească voucherele pentru chipsuri și pentru sucuri.
Până la finalul săptămânii în curs, aproximativ 350.000 de români vor intra în posesia voucherelor sociale care vor fi încărcate pe măsură ce vor fi distribuite viitorilor posesori.

Până în prezent, mai mulți români, care intraseră deja în posesia voucherelor sociale, le-au folosit și au făcut cumpărături ce nu erau aprobate de către Guvern.

„Până la data de 1 iulie, peste 500.000 de români vor putea folosi ajutorul financiar din bani europeni pentru achiziţionarea alimentelor necesare. Dacă, din motive obiective, ce ţin de mecanismul etapizat de producţie şi distribuire, apar mici decalaje, MIPE asigură că nu există riscul ca vreunul dintre potenţialii beneficiari să nu primească ajutorul”, a spus Guvernul.

Marius Budăi susține că nu se vor face decontări pentru achiziții ce nu se află pe listă
„Noi am discutat foarte clar cu cei care vor deconta aceste sume că nu se vor deconta decât dacă sunt strict alimente. Trebuie să știe și comercianții că nu vom deconta voucherele respective.

Dificultățile au fost de la început.

Am spus de la început că am avut mai mulți pași de respectat, implementarea cardurilor, distribuirea, alimentarea… Dau asigurări că, dacă cineva primește pe 1 iulie sau 2, nu pierde suma. Dinamica este un pic mai complicată în prima tranșă, urmând ca celelalte să fie mai ușor de realizat.

Nu va fi nicio problemă, pentru că aici suma va fi primită odată cu încasarea pensiei, pentru cei care au pensie de până în 2000 lei”, a spus Marius Budăi, conform romaniatv.net.

Persoanele care nu folosesc voucherele corespunzător vor fi amendate
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, în mai multe rânduri, că voucherele sociale vor putea fi utilizate pentru achiziționarea alimentelor de bază sau pentru mesele calde. În consecință, persoanele care nu vor respecta acest lucru vor fi amendate cu 10.000 de lei.