Trebuie să ne vaccinăm din nou! Anunţul neașteptat făcut de OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) solicită sprijinul cercetătorilor pentru dezvoltarea de noi vaccinuri, care să oprească numărul de infectări de CO.VID-19.

„Vaccinurile anti-CO.VID-19 au salvat milioane de vieţi, dar nu au redus în mod decisiv transmiterea virusului”, a transmis, vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Altfel, precizează OMS, că în continuare va exista riscul extinderii unor noi variante de virus împotriva cărora vaccinurile deja existente să nu mai aibă același efect.

De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii mai transmite că ar fi mai eficiente tratamentele care să fie mai uşor de administrat ca până acum, de exemplu sub formă de spray nazal.

„Chiar şi acolo unde acoperirea vaccinală este de 70 la sută, dacă un număr semnificativ de lucrători sanitari, vârstnici şi persoane aparţinând altor grupuri de risc rămân nevaccinate, vor exista în continuare decese, presiunea asupra sistemelor sanitare va continua, iar recuperarea globală va fi în pericol”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de dpa, preluată de Agerpres.

OMS își propune în prezent să vaccineze cu două doze 100% din lucrătorii sanitari, persoanele cu vârsta peste 60 de ani şi persoanele care sunt în mod deosebit expuse riscului din cauza unor condiţii medicale preexistente, în fiecare ţară.

Mai mult, obiectivul precedent, de a vaccina 70% din populaţia totală a tuturor ţărilor până la jumătate anului, a fost anulat. Pentru că până la sfârşitul lui iunie, doar 58 la sută dintre ţări îndepliniseră acest obiectiv.

Conform unui studiu realizat de Imperial College London şi publicat în „The Lancet” în iunie, vaccinările anti-CO.VID au salvat aproape 20 de milioane de vieţi. Însă, în ţările mai sărace, doar 28 la sută dintre vârstnici şi 37 la sută dintre lucrătorii sanitari au fost vaccinaţi.