Povestea de dragoste dintre Maria Ciobanu și Ion Dolanescu. Motivul dureros al despărțirii, deși se iubeau: „L-am iertat”

Povestea de dragoste dintre Maria Ciobanu și Ion Dolănescu bate orice film. A fost presărată cu iubire, dar și cu ambiții, suferință și violență. Pentru ”Ciocârlie”, regretatul artist român și-a lăsat prima soție, dar relația lor avea să se transforme într-o mare încercare petru cei doi.

Ion Dolănescu și-a împărțit viața cu trei femei și doar una dintre ele i-a fost soție în acte. Totuși, nu cu ea, ci cu Maria Ciobanu a avut cea mai zbuciumată și mediatizată relație. Povestea lor de dragoste poate fi cu ușurință scenariu de film.

Când încă era tânăr flăcău, Ion Dolănescu a întrat în armată, iar în aceeași perioadă, două săptămâni mai târziu, a fost acceptat în Ansamblul Ciocârlia. Atunci a cunoscut-o pe Maria Ciobanu.

„Era militar in termen. Iar eu eram deja o vedetă. S-a îndrăgostit de mine și, timp de trei ani, mi-a făcut curte. M-a prins și pe mine dragostea. Păcat că dragostea lui a durat atat de puțin”, declara Maria Ciobanu, cu mulți ani în urmă, pentru jurnalul.ro.

Când s-a îndrăgostit de Maria Ciobanu, Ion Dolănescu avea 27 de ani și era căsătorit de patru ani cu Iustina Baluteanu, o femeie mult mai mare decât el.

„Era o femeie tare deșteaptă și cu 19 ani mai mare decât mine. M-am combinat cu ea în turnee, pe vremea când eram militar. Ea a cântat prima haulită. Nu prea stăteam în cazarmă. Tot timpul ma duceam acasă la Iustina. Mi se parea ca e cea mai frumoasă femeie. Avea o dantura extraordinară. Am stat șase ani căsătoriți.”, spunea Ion Dolănescu.

A divorțat pentru ea
Totuși, interpretul nu a rezitat farmecelor Mariei Ciobanu și s-a despărțit de soție pentru ea. Dornic să-și trăiască dragostea, artistul a făcut nuntă cu ”Ciocârlia”, chiar dacă ambii erau căsătoriți cu altcineva în acte și nu puteau nici măcar să intre în biserică.

„Am divorțat pentru că mă combinasem cu Maria. Așa a fost să fie! Am dat de bani, mi-am cumpărat casa și am luat-o la mine, împreună cu fetele și cu mama ei. (…) La Persinari au venit peste 50.000 de oameni din toată țara. Am jucat nuneasca în curtea bisericii. Ca să ieșim din curte, a trebuit să ne suim amândoi pe un cal alb”, a dezvaluit Dolanescu.

„Eu n-am vrut să joc la nuntă. Ce rost avea, dacă noi nu ne cununasem? M-a bodogănit și mi-a zis că, dacă nu vin, își găseste altă nevastă. Eu am vrut să ne luăm legitim, dar el nu și pace”, declara Maria Ciobanu, în timp ce artistul susținea că ea a fost cea care nu a vrut.

Din 1971 până în 1974, cei doi artiști s-au iubit și au locuit împreună, iar cariera lor muzicală mergea din ce în ce mai bine, devenind cel mai iubit cuplu de interpreți de la acea vreme.

„Ce-am făcut noi, n-a făcut nimeni în Țara Românească. Am cântat niște hăulite. Veneau românii cu miile să ne asculte. Se urcau și în copaci ca să ne vadă mai bine. (…). Când mergeam la spectacole, ne asaltau țăranii cu o gramadă de propuneri să cântăm la nunți. Nu mai aveam pe ce să scriem și notăm, pe cutia de chibrit, data ăi comuna unde urma să aibă loc cântarea. Se închina Ioana Radu, nu-i venea a crede! Era să mor de două ori călcat în picioare de admiratori.”, povestea Dolănescu.

Se certau pe cine să facă ceaiul
Cei doi păreau să aibă tot ce își puteau dori, dar când rămâneau singuri acasă, începeau problemele. Chiar și de la cine trebuia să facă ceaiul începeau discuții.

„Îmi plăcea să mă protejeze, ca pe un copil. Așa ar trebui să procedeze orice femeie cu bărbatul ei. Îi spuneam să-mi facă un ceai și ea zicea repede: „Eu sunt Maria Ciobanu!”. „Si eu, Ion Dolanescu! Si, ce-i cu asta?””, ii dadea el replica.

La rândul ei, Maria Ciobanu a vorbit despre neînțelegerile pe care le aveau, iar declarațiile ei sugerează că despărțirea s-a produs pentru că nu a putut să treacă peste violența fizică.

„Niciodata n-am suportat ca omul cu care împart patul să mă lovească. Nu le doresc nici dușmanilor mei să treacă prin ce-am trecut eu. Am suferit foarte mult. L-am divinizat pe Ion Dolanescu. Cum să mai țin acum la omul care mi-a luat copilul? Dumnezeu e mare și ne iartă pe toți. Și eu l-am iertat pe tatăl copilului meu. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a înzestrat cu talent și am putut să-mi câștig singură existența”, spunea artista cu mulți ani în urmă.

Chiar dacă Maria a iertat, Ion Dolănescu nu a putut să treacă peste faptul că ea l-a părăsit.

„Acum pot spune că Maria Ciobanu nu mi-e indiferentă. Dar o singură data ierți o femeie! Când a plecat i-am spus: „Ține minte, dacă pleci, n-ai să mai calci pragul ăsta înapoi!””, spunea el.