De ce vor suna sirenele miercuri în România? Ce trebuie să faci când le auzi

Iată de ce vor suna sirenele miercuri în România! Trebuie să știi ce trebuie să faci când le auzi!

De ce vor suna sirenele miercuri în România

Şeful DSU Raed Aaraft a anunţat reluarea exerciţiilor de testare a sirenelor în caz de pericol, din România. Astfel pe 1 martie are loc „Miercurea sirenelor”:

„„Miercurea sirenelor”, prima zi de miercuri din luna martie vor fi testate sirenele, vom inștiința populația ca lumea să se obișnuiască din nou.

Faptul că facem pregătiri nu însemnă că se va întâmpla ceva. Prevenirea este obligația noastră. Să ai protecția civică puternică, să previi, să răspunzi direct, să reconstruiești. Din punct de vedere al modului de acționare, o să avem 2865 din sirenele funcționale. Pot fi declanșate comandat, iar 2595 necesita declanșare locală”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a explicat că 2.865 dintre sirenele funcţionale din întreaga țară pot fi comandate centralizat, iar un număr de 2.595 necesită să fie declanşte local de către cei care le operează:

„Miercurea sirenelor – pe lângă faptul că informează populaţia despre acest mod de avertizare, ea ne permite să testăm sirenele periodic şi să ne asigurăm că cei care le operează ştiu ce au de făcut, ştiu procedurile, că sirenele funcţionează”, a precizat Arafat.

Astfel, când vei auzi acestea sirene, pe 1 martie, este important să nu intri în panică, deoarece este doar un exercițiu!

Ce trebuie să faci în situațiile de urgență

Totodată, s-a decis organizarea unei săptămâni întregi de evenimente prin care specialiștii din domeniul protecției civile vor informa cetățenii cu privire la diferite situații de risc:

„Şi, mai ales, cum să acţioneze şi cum să se pregătească. (…) Noi, când vorbim cu oamenii despre riscuri, nu vrem să îi panicăm, noi vrem să îi pregătim. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat. Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă ca o situaţie de urgenţă să nu te afecteze mai mult decât pentru o perioadă foarte scurtă şi să poţi să revii la viaţa normală, iar, în timpul situaţiei de urgenţă, să nu devii vulnerabil şi să ai ce îţi trebuie ca să poţi să faci faţă situaţiei respective”, a concluzionat Raed Arafat.