Cutremur în România! Mărturiile oamenilor care au resimțit seismul: ”S-au zguduit patul și șifonierul…”

Un cutremur a zguduit din nou Oltenia în zorii zilei de luni. INCDFP a înregistrat peste 80 de mărturii de la locuitorii care au simțit seismul.

Pământul continuă să se miște în Gorj, la mai bine de două săptămâni de la cutremurele cu magnitudine peste 5 înregistrate în zonă. Un nou seism cu magnitudine peste 3 a fost înregistrat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) în dimineața zile de luni.

Cutremur în România, 28 februarie 2023

Mișcarea telurică de intensitate II a avut o magnitudine de 3,2 pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de doar 9 kilometri, au informat specialiștii INCDFP pe pagina oficială de internet a Institutului.

”În ziua de 28 Februarie 2023 la ora 05:55:22 (ora locală a României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 9 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 104 km NV de Craiova, 108 km SV de Sibiu, 139 km V de Pitesti, 164 km SE de Timișoara, 183 km SE de Arad, 185 km S de Cluj-Napoca, 201 km V de Brașov, 214 km E de Belgrad, 218 km E de Zemun, 224 km NE de Nis”, se arată în informarea specialiștilor.

Seismul produs în Gorj, resimțit de locuitori

Cutremurul a fost resimțit de locuitorii din apropierea epicentrului, INCDFP înregistrând peste 80 de raportări de la locuitori din localitățile gorjene Târgu-Jiu, Rovinari, Balești, Bumbești-Jiu, Lelești, Turcineni, Runcu, dar și din localitățile Aninoasa, Uricani, Petroșani, Lupeni, Vulcan din județul Hunedoara sau Drobeta Turnu-Severin din județul Mehedinți.

”S-a zguduit patul și șifonierul / S-a zgâlțâit pământul precedat de un zgomot / S-a simțit și s-a auzit un vuiet / M-a trezit din somn, a fost o mișcare bruscă după care a început să se miște ușa camerei / Da, s-a simțit, s-a mișcat un pic patul circa 1-2 secunde”, sunt mărturiile celor care au resimțit cel mai recent seism din zona Olteniei.

Zona Olteniei a fost zguduită puternic pe 14 februarie 2023, când s-a produs un cutremur care a avut o intensitate de 5,7 pe Richter, la o adâncime de doar 6 kilometri. Cu o zi înainte, în aceeași zonă, s-a produs un seism cu o magnitudine de 5,2 grade, la o adâncime de 16,5 kilometri.

Specialiștii INCDFP au transmis că în perioada 13 – 23 februarie 2023 au avut loc în Gorj 960 de cutremure: „În perioada 13 – 23 februarie 2023 (ora 14:00), au fost localizate în zona Gorj 960 de cutremure cu magnitudini-locale (ML)/Richter între 0,2 și 5,7. Dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 ML – magnitudine de la care cutremurele pot fi resimțite de către populația aflată în zona epicentrală. Cutremurele au avut loc la adâncimi cuprinse între 2 și 26 km, 82,7% din ele producându-se între 10 și 20 km.

Chiar dacă numărul de evenimente scade, în continuare este posibilă apariția unor replici cu magnitudini moderate, având în vedere amploarea evenimentului. În ultimele 2 zile, cele mai mari cutremure au fost de 4,0 ML, respectiv 3,9 ML. Hărțile și graficele atașate reprezintă un suport bun pentru înțelegerea caracteristicilor acestei secvențe.

Echipamentele seismice instalate în zonă contribuie semnificativ la localizarea mai bună a cutremurelor, cu rol în înțelegerea modului de producere a secvenței și a factorilor declanșatori, identificarea și caracterizarea mai bună a sistemelor de falii din zonă, precum și la înregistrarea parametrilor de mișcare a terenului, ce sunt de interes ingineresc”, au explicat reprezentanții Institutului.