ÎNCHIDEȚI GEAMURILE – Furtuna de praf, care a provocat carambolul din Ungaria, are efecte și în România. Anunțul ANM

Un climatolog român a explicat cum s-a produs furtuna de nisip care a dus la carambolul din Ungaria soldat cu mai multe victime, printre care români.

Un șofer de TIR din Gorj se află printre cei cinci români implicați în carambolul de pe autostrada M1 din Ungaria.

Bărbatul a anunțat pe Facebook că se află în stare bună, după ce și-a văzut moartea cu ochii.

Un alt român rănit în accident se află însă pe patul de spital.

Trupul neînsuflețit al unui bărbat de 44 de ani a fost găsit sub o mașină care a ars după impact.

Alte 39 de persoane au fost rănite, dintre care 10 copii. Tragedia s-a produs după ce un șofer de camion, orbit preţ de câteva momente de praful dens provocat de o furtună de nisip, a intrat pe contrasens.

Furtuna de praf, care a provocat carambolul din Ungaria, are efecte și în România. Anunțul meteorologilor ANM

Florinela Georgescu, director ANM, explică pericolul norului de praf adus, cel mai probabil, de furtuna Larisa, și care sunt efectele pe care le are în România.

După furtuna de praf din Ungaria, care a provocat un carambol cu peste 40 de autoturisme, meteorologii ANM anunță la ce ar trebui să ne așteptăm în următoarea perioadă.

”Vorbim de o furtună foarte puternică. Ea s-a născut deasupra Oceanului Atlantic, a traversat în ultimele zile Europa de Vest și Europa Centrală, a generat intensificări ale vântului cu viteze și de peste 110km/h în zona Ungariei și Austriei.

Și la noi au fost intensificări ale vântului, doar că România s-a aflat în extremitatea sudică a acestei furtuni. Am fost oarecum mai feriți.

Asta este cauza norului de praf care s-a ridicat de pe câmpuri în Ungaria, câmpuri probabil proaspăt arate, un pământ foarte uscat, și intensificări ale vântului extrem de puternice.

Este o situație care s-a mai întâmplat și în alte primăveri în zona Ungariei, o țară cu un relief plat, dar o situație similară am avut și noi. Ne amintim în luna martie a anului trecut, pe 22 martie, o furtună similară a ridicat praful din Bărăgan și l-a adus până în zona Capitalei.

Deocamdată mai este în vigoare, până la ora 15:00, Codul galben vizând intensificări le vântului pentru Moldova și zona Carpaților Meridionali și de Curbură, dar fenomenul este evident în slăbire.

Urmează două-trei zile cu vreme mai liniștită, dar suntem totuși într-o perioadă cu o vreme schimbătoare.

Trebuie să ne așteptăm, la jumătatea săptămânii, la un episod cu precipitații pe fondul unor temperaturi ceva mai scăzute. Este posibil ca aceste precipitații să fie la început în partea de vest a țării, apoi în toată jumătatea de nord a teritoriului și sub formă de lapoviță, iar în zona deluroasă și montană vor fi și ninsori”, a explicat Florinela Georgescu, director ANM.

„Cea mai bună explicație este cea legată de prezența ciclonului. O furtună care s-a format pe Atlantic, apoi s-a deplasat peste Europa şi este în continuare în evoluție, dar acum nu ne mai afectează pe noi foarte mult.

Acest ciclon a adus cu sine vânt foarte intens. Dacă ne uităm la inclusiv la avertizările care au fost date de serviciu meteorologic în Ungaria, ele au fost pentru vânt intens, deci au fost avertizări de cod portocaliu pentru vânt foarte intens.

Peste 100 km/h a fost recordul înregistrat la o stație din Ungaria și e posibil să fie vântul cel mai intens înregistrat vreodată în Ungaria, iar vântul foarte intens a fost asociat cu această furtună, undeva la 120 km a fost raportat și în Marea Britanie.

Deci este o furtună, un ciclon care s-a deplasat peste Europa și care a adus cu sine vânt intens. De aici pare că acest fenomen a apărut din senin.

Problema cea mai mare nu este legată de prognoza acestui fenomen, pentru că el a fost prognozat și avertizat, ci de interacțiunea cu solul.