De ce se pune paine si sare pe pragul casei, maine, de Buna Vestire

Blagovestenie sau Ziua Cucului, se sarbatoreste pe data de 25 martie a fiecarui an si este o sarbatoare dedicata Maicii Domnului. Aceasta zi este legata de o serie de traditii si obiceiuri specifice.

De Buna Vestire este bine sa se puna, pe pragul casei, piine si sare pentru a aduce liniste in casa si a avea protectie de la ingeri.

De Blagovestenie se mananca peste, pentru a fi tot anul “ca pestele in apa”;

Totodata, conform traditiei romanesti, ziua de Buna Vestire se mai numeste si Ziua Cucului, deoarece acum va canta pentru prima data cucul, vestitor important in viata omului.

In aceasta zi mare, cantecul cucului trebuie asteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin si cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune in anul ce va urma.

O superstitie foarte cunoscuta in popor, ne indeamna sa credem ca asa cum va fi vremea in ziua de Blagovestenie, asa va fi si de Paste.

La Blagovestenie se efectuau nenumarate acte de purificare a spatiului, de alungare a serpilor de pe langa casa si a insectelor si omizilor din livezi: afumarea cu tamaie si carpe arse a cladirilor, curtilor, oamenilor si vitelor (Transilvania, Banat); producerea zgomotelor de care sa se sperie fortele malefice prin tragerea unui clopotel legat de picior (Transilvania) sau lovirea fiarelor (Banat); aprinderea focurilor in gradini si livezi; scoaterea din lazi a straielor si tesaturilor la aerisit.