Caz IREAL în Maternitatea Botoșani! O graviduță de 19 ani a născut un bebeluș microsom

O tânără de 19 ani a născut un bebeluș care cântărește doar câteva 690 de grame. Copilul a fost adus pe lume la Maternitatea din Botoșani, dar a fost dus de urgență la un spital din Suceava, pentru că limita dintre viață și moarte este foarte fină în cazul lui.

Mama este din Iași, dar se afla în vizită în Botoșani. Se afla în săptămâna a 28-a de sarcină, adică doar puțin peste limita la care se face avort. S-a simțit rău, așa că a ajuns la spital, unde a și născut.

Bebelușul a fost imediat preluat de medicii neonatologi, intubat şi ventilat chiar din sala de naşteri.

„Bebeluşul a avut scor Apgar doi la un minut şi patru la cinci minute. Era instabil pe aparatul de ventilaţie, necesitând ventilare cu presiune pozitivă cu mască şi balon. A fost direcţionat cu o ambulanţă cu medic la Maternitatea Suceava”, a spus medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şefa secţiei Neonatologie din cadrul Maternităţii, citată de Monitorul de Botoșani.

Aceasta este o unitate medicală de rang superior celei din Botoşani, şi poate gestiona astfel de cazuri din punct de vedere al aparaturii şi medicaţiei. O ambulanţă cu medic din cadrul SJA Botoșani l-a transportat pe micuț la Suceava, medicii neonatologi din judeţul vecin încercând să îl ajute să se dezvolte şi să supravieţuiască.

Ce este microsomia

Microsomia este o stare caracterizată printr-o statură corporală de dimensiuni reduse în mod global, păstrându-se proporționalitatea diferitelor segmente, conform dicționarului medical.