Înșelătoria care face ravagii în România. Lista numerelor de telefon la care nu trebuie să răspunzi niciodată

Un nou tip de înșelătorie face ravagii în România, astfel că polițiștii au transmis care sunt numerele de telefon la care nu trebuie răspuns niciodată.

Înșelătoria se folosește, așadar, de rețelele de telefonie mobilă, astfel că atacatorii cibernetici trimit apeluri telefonice de tip spam prin care vor să obțină încrederea și banii naivilor. Schema a fost botezată de polițiști ”schema apelului pierdut”, și este noua metodă preferată a infractorilor.

Cum funcționează schema apelurilor pierdute?

Cum funcționează, însă, această schemă? Potrivit polițiștilor, infractorii dau un apel scurt, care ține câteva secunde. Scopul este să determine persoana respectivă să verifice cine a sunat, însă din acel moment datele noastre vor fi expuse. Conform RTV.net, cu puțină atenție aceste situații pot fi evitate.

Asta, pentru că numerele de pe care sună criminalii sunt cu prefix de străinătate. Practic e o metodă veche de mai mulți ani, însă tot mai multă lume cade în plasă, fiind sunați de numere de telefon atipice, de multe ori din Tunisia sau alte țări africane. Ideea e că în momentul în care acel număr e apelat și cineva răspunde, românul naiv care sună va fi taxat.

Specialiștii transmit că în ultima perioadă se folosesc tot mai des prefixe telefonice precum 355 (Albania), 225 (Coasta de Fildeș), 233 (Ghana), 234 (Nigeria) și 260 (Zambia). Așadar, românii sunt sfătuiți să nu răspundă la astfel de numere de telefon și nici să nu sune înapoi, pentru că vor plăti scump.

Trebuie menționat că infractorii își actualizează constant bazele de date, iar pe lângă aceste numere de telefon pot să apară oricând și altele. Și pentru că nicio veste rea nu vine singură, Poliția Română îi avertizează, totodată, pe pensionari să nu deschidă ușa escrocilor care le cer bani sub diverse pretexte.

Cel mai recent caz, cel din Bihor, unde pensionarii au fost păcăliți de escroci care s-au dat drept angajați ai Casei de Pensii și le-au cerut bani bătrânilor pentru recalcularea pensiilor. Mulți au căzut în capcană și au plătit această taxă fictivă de 1.000 de lei, în timp ce alții s-au prezentat la sediul Casei de Pensii pentru a plăti taxa.

În concluzie, pensionarilor li se transmite că nu a existat și nu va exista niciodată o astfel de taxă de ”recalculare” a pensiilor. ”Nu există niciun fel de taxă de recalculare. Nu percepe Casa Judeţeană de Pensii aşa ceva. Casa Județeană nu trimite niciun funcţionar în teren sau să caute persoane acasă”, a adăugat Laurențiu Țenț.