Nou anunț important pentru români. Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 septembrie

Autoritățile din țara noastră vin cu noi vești importante pentru pensionari! Pensiile acestora urmează să fie recalculate deoarece noua lege a pensiilor aduce o schimbare majoră! Orele suplimentare și sporurile urmează să fie luate în calcul pentru stabilirea pensiei.

Toamna acestuia an va veni cu schimbări majore pentru pensionarii din țara noastră. Potrivit celor de la adevarul.ro, începând cu 1 septembrie se va aplica noua lege privind sistemul public de pensii. Iar una dintre prevederile importante din aceasta este faptul că orele suplimentare, primele primite, cât și cel de-al 13-lea salariu vor urma să fie luate în calcul la stabilirea pensiei.

Mai precis, pensia primită va urma să fie calculată prin înmulțirea punctului de referință (care are valoarea de 81 de lei) cu numărul total de puncte realizat de salariat. Autoritățile urmează să ia în calcul chiar și cel de-al 13-lea salariu, iar toate aceste cote de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale vor deveni importante pentru calcularea pensiei, inclusiv orele suplimentare lucrate de-a lungul anilor, dar și sporurile.

Nou anunț important pentru pensionari
„Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a precizat, conform sursei citate, Daniel Baciu, președinte al Casei de Pensii.

Până la intrarea în vigoare a acestor schimbări, autoritățile mai sunt nevoite să pună la punct și sistemul informatic pentru recalcularea pensiilor din România. Până la acest moment, un procent de aproximativ 95% din cele 5.000.000 de dosare de pensionari au fost deja introduse în sistemul electronic. Aceste noi schimbări vor putea fi resimțite de către pensionari începând din această toamnă, mai precis, din 1 septembrie 2024.