Ministrul Muncii, anunt de ultim moment despre plafonarea preturilor

Ministrul Muncii, Marius Budai, a declarat ca guvernul nu vrea sa incalce nici principiile pietei libere, nici normele europene, dar ca se discuta despre masuri pentru combaterea speculei.

„In situatii de criza nu trebuie sa permitem nicidecum majorari de preturi care sa nu fie justificabile din punct de vedere al costurilor de productie, al costurilor cu transporturile sau cu resursa umana”, a spus Budai.

„Discutia este pe o baza reala, sunt mai multe scenarii aici, sunt lucruri care sunt in concordanta cu tot ceea ce inseamna Consiliul Concurentei si normele europene. Nu o sa facem nimic sa incalcam normele europene si mai ales sa incalcam ceea ce inseamna piata, pana la urma, dar piata in conditii normale.

Pana la urma, este vorba despre ceea ce discutam, despre specula, pentru ca in situatii de criza nu trebuie sa permitem nicidecum majorari de preturi care sa nu fie justificabile din punct de vedere al costurilor de productie, al costurilor cu transporturile sau cu resursa umana. Si nu vrem sa lasam pe nimeni sa profite, asa cum s-a intamplat, daca va aduceti aminte, cu preturile la combustibili la un moment dat si sa ingreuneze viata de zi cu zi a cetatenilor romani”, a declarat ministrul Muncii, la Antena 3.

„Pana la urma, cea mai buna protectie sociala este existenta unui loc de munca”
„Ceea ce stim cert ca facem este acest al doilea pachet social, combinat cu un pachet economic, pentru ca avem masuri si pentru mediul privat sa-i sprijinim, in primul rand sa-si apere locurile de munca, pentru ca pana la urma cea mai buna protectie sociala este existenta unui loc de munca”, declara Marius Budai.

Se vor majora cu zece procente pensiile, anul acesta?
„Pana nu este o decizie politica luata in coalitie, nu pot nici sa confirm, nici sa infirm”.

„Ceea ce trebuie sa stiti este ca lucram zilnic sa gasim solutii pentru a apara puterea de cumparare, ca nu suntem acum in situatia in care sa putem spune ca suntem pe o crestere economica si trebuie sa compensam si cresterea economica trebuie sa se gaseasca in buzunarul cetateanului. Nu. Noi acum trebuie sa luptam sa aparam puterea de cumparare si asa inca foarte mica in Romania. Nu vreau sa intru intr-o discutie care ar putea da sperante pe care sa nu le putem indeplini ulterior. Ceea ce stim cert ca facem este acest al doilea pachet social, combinat cu un pachet economic, pentru ca avem masuri si pentru mediul privat sa-i sprijinim, in primul rand sa-si apere locurile de munca, pentru ca pana la urma cea mai buna protectie sociala este existenta unui loc de munca si de aici, de la principiul asta am plecat”, a mai spus Marius Budai.

Marius Budai, despre pachetele de sprijn pengtru categoriile defavorizate
„Vreau sa va spun ca deja cardurile pentru elevii care provin din familii defavorizate au ajuns in scoli si vor ajunge imediat la elevi. Pachetele de alimente pentru 1,2 milioane de cetateni romani care se distribuie in perioada martie-aprilie-mai suntem deja in derularea acestui program si Ordonanta de Urgenta care a iesit saptamana trecuta cu aceste vouchere de 50 de euro. Nu am intarziat deloc (cu alocarea voucherelor – n.r.) pentru ca am spus foarte clar ca pachetul se implementeaza incepand cu 1 iunie. (…) S-au contactat deja furnizorii de carduri, suntem in dinamica”, a mai spus ministrul Muncii.