Sunt multe intrebari de baraj pe care copiii le adreseaza parintilor, dar si mai multe pe care parintii si le pun singuri referitor la comportamentul fata de copil. Cum este mai bine sa procedam? Ne putem schimba in fata copilului? E bine ca mama sa-si sarute pruncul pe gura?
Iata doua dileme care apar in viata oricarui parinte. Sa le luam pe rand.
Ne putem schimba in fata copilului? Specialistii ne recomanda sa evitam nuditatea atunci cand copilul este prezent. In jurul varstei de 2-3 ani copilul incepe sa devina constient de diferenta intre baieti si rfetite si foarte interesat sa afle cat mai multe.
Parintii reprezinta modelele sale. Copilul trebuie tratat ca un oaspete de onoare, adica niciodata parintii sa nu apara goi pusca in fata lui. Explicatia? Nuditatea lor este foarte atragatoare pentru copil. Un baietel de exemplu si-ar dori sa fie ca tati si incepe imediat sa compare, sa se gandeasca, sa analizeze. Pot aparea sentimente de inferioritate si tulburari de personalitate. Copilul la 3 ani nu realizeaza ca este mic, el se considera la fel din punct de vedere al corpului si vrea sa fie ca tati in toate privintele.
Daca totusi se intampla, tatal (dupa caz mama – unei fetite) trebuie sa ii explice cat mai pe intelesul lui de ce sunt diferente intre ei si faptul ca si tatal a fost candva baietel si a aratat exact ca si copilasul. In concluzie, acasa parintii este de preferat sa fie mereu decenti, adica sa pastreze cel putin limita lenjeriei intime.
In cazul copil- parinte de gen opus, iarasi avem o situatie de evitat, mai ales in perioada in care copilul poate prezenta complexul lui Oedip – cititi mai jos despre modul in care se manifesta copilul in aceasta etapa.
E bine ca parintii sa-si sarute copilul pe gura? Psihologii si psihanalistii nu recomanda acest lucru, nici acasa si nici in public. Mai ales in perioada in care copilul se poate confrunta cu complexul lui Oedip.
Pupicul pe gura poate fi seducator pentru copil la varsta de 2-3 ani, cand incepe o perioada in care baieteii vor sa fie ca tatii lor si sunt umbra mamelor, spunand chiar ca sunt „indragostiti” de ele. Iar fetitele isi copiaza mamele si ar dori sa le ia locul in relatia cu tatii. Se machiaza, vor sa poarte lucrurile mamei si sunt geloase vizavi de tati.
Aceste manifestari pot fi dupa caz mai atenuate sau mai intense. Important este ca parintii sa-si ajute copilul sa treaca peste aceasta etapa normala fara a pune „gaz pe foc”.
Daca parintii sunt fermi si pastreaza anumite limite, copilul se adapteaza, ceea ce va fi in avantajul lui. Va intelege mai rapid relatiile mama-tata si parinte-copil. Chiar daca cel mic este gelos, isi imbratiseaza parintele si insista sa-l sarute pe gura, trebuie sa i se raspunda cu afectiune parinteasca, sa nu se simta deloc respins, dar in acelasi timp cu fermitate: „Nu ma poti saruta pe mine pe gura asa cum face mami ( dupa caz tati). Ea are acest drept pentru ca noi suntem casatoriti, iar tu esti copilul nostru. Cand te vei face mare te vei casatori si tu cu cineva si vei face la fel.”
Copilul va intelege astfel devreme oranduirea sociala si dezvoltarea lui din punct de vedere psihic va fi mai sanatoasa. Daca in casa exista bunici, parintii se pot folosi de acest lucru pentru a-i explica mai bine: ” Uite, eu sunt fiul bunicai, dar nu o sarut niciodata pe gura, asa cum o sarut pe mama voastra, pentru ca ea este sotia mea.”
De retinut: copilul nu trebuie facut niciodata gelos intentionat, pentru amuzamentul parintilor si nici nu trebuie umilit in public. Copilului trebuie sa i se explice mereu si mereu totul, cu vorbe pe intelesul lui, dar ancorate in realitate.
Aceasta conduita il va ajuta pe copil sa realizeze mai usor diferenta intre genrui si raportul intre oameni. De asemenea va stii sa recunoasca mai repede o tentativa de incest daca se va confrunta vreodata cu asa ceva si isi va anunta imediat parintii in cazul in care o cunostinta sau un strain il atinge intr-un mod necorespunzator, in lipsa lor.
Bineinteles, nici din punct de vedere al sanatatii si igienei nu este indicat. Exista bacterii in saliva adultului care nu ridica nici un fel de probleme, insa transferate in organismul micutului pot declasa anumite boli. In plus, sunt parinti care fumeaza, consuma cafea ori alcool. Copilul nu trebuie sa intre in contact cu acesti vapori.