15 reguli de bune maniere pe care trebuie să le știe orice femeie:

Termenul de doamnă poartă o conotație de clasă și eleganță și a fi femeie nu te transformă neapărat într-o lady. A fi o lady ține de rafinament, grație, mișcări și de o educație aleasă care să-ți permită să te comporți potrivit oricărei situații.

Provenit din limba franceză, cuvântul „maniere” înseamnă modul cuiva de a se comporta sau de a se prezenta în societate; comportare, ținută, politețe, amabilitate; bună-cuviință. Așadar, o adevărată lady este cunoscătoare a Codului Bunelor Maniere, care reprezintă un ansamblu de reguli privitoare la buna purtare în societate.

Din păcate, în prezent tot mai puține puține femei țin cont de aceste reguli de conduită socială, deși cu ani în urmă acesta era studiat atât la școală, cât și acasă.

Iată care sunt cele mai important 15 reguli de bune maniere pe care orice femeie trebuie să le știe:

1. O femeie va saluta întotdeauna cu zâmbetul pe buze. De asemenea, bărbatul trebuie să salute întotdeauna primul. Atunci când se întâlnesc două persoane de sex feminin, cea tânără va saluta întotdeauna prima.

2. Dacă te întâlneşti pe stradă cu cineva cunoscut, discuţia nu trebuie să dureze mai mult de cinci minute şi nu trebuie să fie purtată în mijlocul trotuarului.

3. O femeie nu va sta niciodată cu telefonul în mână la masă (pentru apeluri sau mesaje). Dacă trebuie să vorbeşti sau să trimiţi un mesaj important, e obligatoriu să te scuzi de la masă şi să îţi rezolvi problema dintr-o altă încăpere.

4. Florile pe care le oferim cuiva, trebuie să fie scoase întotdeauna din ambalaj. De asemenea, e bine de ştiut că singura situaţie în care este potrivit ca o femeie să îi dăruiască flori unui bărbat, este atunci când acesta din urmă e în spital.

5. O doamnă nu fumează şi nu mănâncă pe stradă.

6. Femeia este cea care întinde mâna spre domn, nu invers, iar strângerea de mână nu trebuie să fie foarte puternică. O doamnă se ridică atunci când strânge mâna unei persoane în vârstă, dar poate rămâne pe scaun atunci când îi este prezentat un bărbat. Dacă este vorba despre o tânără, ea trebuie să se ridice când e prezentată unei doamne sau unui domn mult mai în vârstă.

7. Atunci când porţi o conversaţie cu cineva, e absolut necesar ca celălalt să termine de vorbit, înainte de a începe tu. Niciodată nu trebuie să începi să vorbeşti peste cineva.

8. O lady nu sună niciodată înainte de 10 dimineaţa, între orele 13-17 şi după ora 21, decât dacă este o problemă cu adevărat urgentă.

9. Toate cadourile se deschid atunci când se primesc. Atunci când oferi un cadou, preţul acestuia trebuie înlăturat, cu o excepţie – preţul de pe cărţi nu se înlătură niciodată.

10. Ţinuta vestimentară completează imaginea unei doamne. Nu te îmbraci din cauza cuiva, şi încă mai puţin pentru a face în ciudă cuiva. Te îmbraci pentru tine! Să fii elegant nu înseamnă să te preocupi de preţul şi numărul toaletelor, ci de calitate, de croială, de posibilitatea de a le armoniza cu alte haine din garderobă şi de a le alege astfel încât să nu se demodeze. O personă cu gust nu poartă culori ţiptoare şi aplică legile elementare ale esteticii.

11. O femeie nu va sta niciodată cu coatele pe masă, atunci când serveşte masa.

12. Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra întotdeauna primul.

13. Punctualitatea este o calitate şi o dovadă de respect faţă de ceilalţi, iar o femeie care are cei şapte ani de acasă nu va întârzia la o întâlnire. În cazul unor evenimente neprevăzute, de bun simţ este să anunţăm că întârziem.

14. O lady nu folosește niciodată parfum în exces! Un parfum mult prea puternic folosit în timpul zilei este o alegere neinspirată, căci le poate provoca greaţă sau dureri de cap celor din jur.

15. Nu așeza niciodată o geantă de mână în poală sau pe scaun. O geantă mică și elegantă poate să stea pe masă. O geantă de mână poate fi agățată pe spătarul scaunului, iar servieta trebuie să stea pe podea.