Cum îți poți moderniza casa pe banii statului

Românii care vor să își modernizeze locuințele pot primi ajutor de la stat, potrivit unei program propus de Ministerul Mediului. Cei care pot beneficia de acest program sunt românii care stau la casă.

Modernizarea caselor pe banii statului
Astfel, cei care vor să aplice pentru acest program, dacă el va fi adoptat, își pot schimba ferestrele, instalațiile și chiar podelele, folosind ajutorul dat de stat. Dezideratul acestui proiect este de a reduce pierderile de energie, motiv pentru care Ministerul a pus la bătaie 100 de milioane de euro, pentru izolarea a circa 9.000 de locuințe.

Ministrul Mediului a explicat că în țara noastră există o pierdere de energie enormă în unele locuințe, iar acest proiect ar ajuta la rezolvarea acestui aspect, prin renovare și modernizare.

În momentul de faţă gândiţi-vă că în România avem case care din păcate pierd cel puţin 30% din energia pe care o au în interior prin pereţi, 25% din energie o pot pierde prin acoperişuri şi 25% prin ferestre. Deci fiecare nu face altceva decât luna de lună să aruncă banii de geam sau să îi piardă prin tavan”, a explicat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Câți bani poți primi
Pentru a aplica la acest program este nevoie doar de un dosar bine pus la punct, care să demonstreze în ce fel problema pierderii de energie va fi remediată. Un aplicant poate primi cel mult 15.000 de euro, dar nu trebuie ca această sumă să depășească 60% din costul total al lucărilor.

Cei interesați trebuie să intre în aplicația Administraţiei Fondului pentru Mediu, acolo să depună o cerere, iar apoi să contacteze un specialist care să evalueze casa. Inclusiv aceasta este decontată de stat, dar în limita a 1.500 de lei, relatează stirileprotv.ro.

Beneficiarii trebuie să înceapă lucrările din propriul buzunar, iar toate cheltuielile vor fi decontate de stat abia la final.

Există trei praguri de returnare a banilor, iar cei care nu îndeplinesc niciunul nu vor primi nimic înapoi.

Astfel, dacă pierderea de energie este redusă cu 40%, suma maximă primită este de 9.000 de euro, dacă aceasta scade cu 50% puteți primi 12.000 de euro, iar cei care ajung la o reducere de 60% primesc 15.000 de euro.