Cum poți împiedica apariția mucegaiului din ghivecele cu flori

Atunci cand pamantul din ghivece s-a acoperit cu un strat fin de mucegai, trebuie sa iei masuri imediat! Mucegaiul va ataca florile si plantele tale preferate si le poti pierde in cateva saptamani.

Mucegaiul apare adesea deasupra pamantului din ghivece, daca tii plantele intr-un spatiu umed si rece sau daca le uzi prea des. Iarna, ghivecele tinute in camere mai rar aerisite sunt atacate de mucegaiuri si ciuperci, pe care le poti recunoaste dupa culoarea alba, galbena sau verde. Din pamant, mucegaiul se va raspandi rapid la radacinile si tulpinile florilor, care incep sa putrezeasca in cateva zile.

Ce flori de camera au imunitate la mucegai

Pare uimitor, dar unele specii de flori au imunitate la ciuperci! Iata plantele de camera pentru care puteti sa nu va faceti griji: Ardisia, Adenium, Glechoma, Caladium, Neoregelia, Siderasis, Cyperus.

Important! Retineti ca murdaria si umiditatea sunt cei mai importanti factori pentru dezvoltarea mucegaiului. Cu cat mai curata si uscata va este locuinta, cu atat mai putine ciuperci si bacterii va vor deranja.

Cum luptam contra mucegaiului

Exista o multime de metode de lupta contra mucegaiului, atat moderne, cat si traditionale. Noi va impartasim cateva dintre cele mai eficiente.

Daca ai observat pete albe sau galbui la suprafata pamantului, curata bine cu o lingura si pulverizeaza o solutie slaba din apa si suc la lamaie. Sapa usor pamantul sa se usuce mai repede si aeriseste camera. In cazul in care persista, presara coada calului, uscata si maruntita, un strat subtire la suprafata ghiveciului. Eficiente sunt si fibrele de cocos pe care le gasesti in magazinele fito-sanitare.

In cazul in care petele de mucegai au aparut deja pe frunze, le poti curata la inceput cu tifon si apa distilata. Foloseste pentru fiecare frunza alta bucata de tifon, pentru a impiedica raspandirea sporilor de mucegai.

Daca frunzele afectate de mucegai sunt prea bolnave, e mai bine sa le elimini, pentru a le salva pe cele sanatoase. Apoi pulverizeaza de la distanta o solutie din apa distilata si apa oxigenata, in proportie de 9 la 1. Aplica doar o data pe saptamana, pentru a nu mentine planta umeda.

O alta solutie eficienta impotriva mucegaiului se poate face dintr-o lingurita de praf de copt, cateva picaturi de inalbitor pentru rufe si un litru de apa. Amesteca bine, apoi aplica solutia in strat subtire pe zonele afectate.