OFICIAL! Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă

România va avea din toamnă prima bancnotă pe care apare chipul unei femei.

Banca Națională a României lansează în această toamnă o bancnotă pe care se va afla chipul unei femei. Este vorba despre o ediție care o celebrează pe Ecaterina Teodoroiu.

Porteretul Ecaterinei Teodoroiu, figură reprezentativă a istoriei românești, eroină a Primului Război Mondial, v a fi pe o bancnotă de 200 de lei.

Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote româneşti şi se regăseşte printre cele aflate în circulaţie în zona euro.

Europarlamentarul Corina Crețu a anunțat pe Facebook că Banca Națională a României va lansa, în această toamnă, prima bancnotă pe care apare chipul unei femei.

”Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă- să sperăm, după multe amânări- Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării.

Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania “Femei pe bancnote”- grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 200 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”, a scris Corina Crețu.

Corina Crețu a și postat o fotografie cu Ecaterinei Teodoroiu, cea care va fi pe o bancnotă de 200 de lei.

Ecaterina Teodoroiu (1894- 1917) a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

BNR a anunțat lansarea unei bancnote care să o celebreze pe Ecaterina Teodoroiu încă din 2019, însă pandemia de coronavirus a amânat aceste planuri.