Avertisment de ultimă oră! „Nu vom avea pauză după valul 4”

Un specialist epidemiolog român trage un semnal de alarmă tocmai în momentul în care autoritățile de la București pregătesc relaxarea restricțiilor: valurile 4 și 5 ale pand.emiei se vor suprapune în România, deci nu vom avea o pauză între ele.

Ceea ce vedem în acest moment în Europa, în țări care introduc restricții dure și chiar carantină pentru va.ccinați sau lockdown total, este valul 5 al pand.emiei de CO.VID-19, este de părere Radu Ciornei, medic și doctor în Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară.

Ce se întâmplă însă cu România, care nu a ieșit nici măcar din valul 4? Medicul Radu Ciornei avertizează că, în țara noastră, cele două valuri se vor confunda, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să avem o pauză între ele, potrivit Hotnews.ro.

Valul 5 va fi, cel mai probabil, „un vârf foarte ascuțit și de foarte scurtă durată. Un vârf scurt de infectare a persoanelor în special neva.ccinate sau care nu s-au mai in.fectat, care va coborî înapoi la fel de repede cum a venit”, a explicat medicul imunolog.

România nu a simțit aproape deloc valul 1 al pandemiei, într-un moment în care virusul S.ARS-C.oV2 făcea ravagii în unele țări din vest, amintește medicul Radu Ciornei.

Vestea proastă de acum este că valul 5 va ajunge în următoarea perioadă și în România, unde se va confunda practic cu valul 4 și riscăm să nu avem o pauză propriu-zisă între cele două valuri.

Am putea respira ceva mai ușurați abia în aprilie-mai anul viitor, odată cu venirea căldurii: „Valul 4 la noi este un val foarte trenant, cred că abia acum noi facem egalizare între valuri cu țările din vest. Acest val 4 se va confunda cu valul 5 în România, comparativ cu restul Europei și se va întinde, cel mai probabil, până când va veni căldura în România, în luna aprilie-mai, pentru că vremea caldă resetează problema cu acest vi.rus”, a mai spus medicul român.