Certificatul verde, obligatoriu de sărbatori? Unde s-ar putea impune?

Certificatul verde ar putea să fie obligatoriu de sărbatori în România. Cel puțin asta acuză europarlamentarul Cristian Terheș, care spune că joi are loc o discuție cu privire la introducerea acestui document obligatoriu pentru românii care vor merge de sărbători la biserică.

Premierul Nicolae Ciucă a participat, joi, la o întâlnire cu reprezentanţii cultelor religioase din România în contextul gestionării pandemiei de C.OVID-19, conform unei informări a Guvernului. La întrevedere, din partea autorităţilor, au participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind va.ccinarea împotriva C.OVID-19, Valeriu Gheorghiţă, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Totuși, sunt acuzații că aici s-ar discuta introducerea obligatorie a certificatului verde pentru intrarea în biserici de sărbători.

Europarlamentarul Cristian Terheș a venit cu o serie de acuzații dure și spune că acesta ar urma să fie impus pentru intrarea în biserici. Totuși, premierul Nicolae Ciucă spune că nu au fost luate până acum astfel de decizii.

„Premierul Ciucă se întâlnește azi, 2 decembrie 2021, cu reprezentanții cultelor religioase din România, discuțiile vizând și IMPUNEREA Certificatului Verde la intrarea în biserici, anunță presă citând „surse politice”.

Însăși faptul că s-a ajuns la acest punct se datorează atitudinii obediente a bisericilor, care fie au tăcut complice la abuzurile statului împotriva oamenilor pe durata acestei p.andemii, fie au spus că acțiunile abuzive sunt bune.

O excepție a făcut-o Cultul Baptist din România care, prin vocea președintelui Viorel Iuga, a condamnat pe față aceste abuzuri.

Vorbesc aici de obediență instituțională. Altfel, episcopi ortodocși, precum și preoți și păstori din toate bisericile au dat dovadă de curaj personal, opunându-se pe față măsurilor abuzive din această perioada.

Ce se întâmplă azi va fi un examen pentru toate bisericile din România.
Faptul, însă, că se supune discuției că oamenii să poată intră în biserici doar pe baza de Certificat Verde demonstrează, ceea ce am mai spus, că asistăm la tranziția de la democrație la tiranie.

P.S. Nu trebuie pierdut din vedere că acest guvern e susținut de PNL și PSD. Aceste partide sunt de acord cu această condiționare a intrării în biserici?”, a transmis Terheș într-o postare pe Facebok.

Reacția premierului după discuțiile cu cultele religioase din România
Totuși, premierul Nicolae Ciucă spune că până acum a fost vorba doar de o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor să nu fie introdus certificatul verde în biserici.

„În acest moment, a fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată să beneficieze de această libertate de a participa la slujbe, fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde. Este, în momentul de față, așa cum am spus-o de fiecare dată și îl avem aici și pe domnul ministru Rafila, este un proiect care este în dezbatere, se discută cu fiecare dintre specialiști și sperăm ca într-un timp cât se poate de rezonabil să ajungem la o concluzie, să mergem în Parlament și până la sfârșitul anului sau …să putem să avem această lege a certificatului C.OVID, care încă o dată ea se va înscrie în parametrii reali a ceea ce înseamnă incidența bolii și, de asemenea, ceea ce înseamnă oamenii care au trecut prin boală, oamenii care beneficiază de teste. Deci este o chestiune care urmează să fie dezbătută și finalizată cu cei care sunt îndrituiţi și au cunoștințele necesare pentru acest lucru”, a transmis premierul Nicolae Ciucă joi.