Autoritatile din Canada au facut anuntul. Serurile Astrazeneca & Jhonson dezvolta…

Health Canada actualizează etichetele va.ccinurilor AstraZeneca și Johnson & Johnson C.OVID-19 pentru a adăuga trombocitopenia imună (ITP), o afecțiune autoimună, ca efect secundar potențial.

Într-o declarație de marți, agenția a declarat că au fost raportate cazuri foarte rare de ITP la nivel internațional după ce a primit va.ccinurile Vaxzevria (AstraZeneca) și Janssen (J&J) C.OVID-19.

ITP este o tulburare care poate provoca vâ.nătăi și sâng.erări ușoare sau excesive, care rezultă din niveluri neobișnuit de scăzute ale trombocitelor.

Astfel de cazuri apar de obicei în 28 de zile după va.ccinare, a spus agenția. Au fost raportate de.cese ca urmare a ITP post-va.ccinare în afara Canadei. Unele cazuri au apărut la indivizi care au avut antecedente de tulburare.

Ambele va.ccinuri AstraZeneca și J&J au fost aprobate pentru utilizare în Canada și sunt considerate sigure și eficiente.

V.accinurile ARNm produc mai mulți anticorpi C.OVID-19 decât AstraZeneca, studiu – 23 iunie 2021

Agenția i-a sfătuit pe canadieni să solicite imediat asistență medicală dacă oricare dintre următoarele simptome a apărut după ce au primit injecțiile cu AstraZeneca și J&J:

• sâ.ngerare inexplicabilă

• vâ.nătăi inexplicabile

• mici pete violete dincolo de locul va.ccinării

• dificultăți de respirație

• dureri în piept

• dureri de picioare și/sau umflare

• dureri abdominale persistente

Health Canada a spus că dacă o persoană are antecedente de tulburare trombocitopenică, cum ar fi trombocitopenia imună, riscul de a dezvolta niveluri scăzute de trombocite trebuie luat în considerare înainte de administrarea va.ccinului și se recomandă monitorizarea trombocitelor după va.ccinare.

În actualizarea etichetei de marți, agenția a spus că există și riscul rar de tromboembolism venos (TEV) – un tip de cheag de s.ânge care începe în venă – după va.ccinarea cu serul Johnson & Johnson.

Peste 224.000 de canadieni au primit două doze de va.ccin AstraZeneca Vaxzevria C.OVID-19 și peste 9.000 au primit va.ccinul J&J cu o singură injecție.

În martie, Health Canada a adăugat un avertisment despre cheaguri de s.ânge la v.accinul Oxford-AstraZeneca, în urma mai multor rapoarte după imunizare.

În iunie, agenția a actualizat eticheta v.accinurilor Oxford-AstraZeneca și Covishield C.OVID-19 pentru a adăuga, de asemenea, sindromul de scurgeri capilare ca efect secundar potențial.