Valul 5 aduce noi măsuri în România. Ce ne așteaptă imediat după Revelion?

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol a prezentat, miercuri, planul de măsuri în ceea ce privește gestionarea valului cinci. Specialiștii consideră că acesta va fi generat, în cea mai mare parte, de către varianta Omicron.

UPDATE: Medicul Adriana Pistol a vorbit despre posibilele scenarii ale acestui val pandemic

„Primul val cu tulpina clasică, a intrat tulpina alfa, am avut o perioadă de linişte până când în vară a intrat tulpina Delta, cu severitate crescută. Previziunile noastre arată că este posibil ca maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă, în 31 zile faţă de 52 de zile cât a durat pentru valul anterior.

Nu înseamnă că vom avea 25 de mii de cazuri, pot fi mai multe. Dorim să arătăm panta ascendentă cu creşterea numărului de cazuri dată fiind posibilă având în vedere vulnerabilităţile de mai devreme”, a declarat Şefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol.

Care sunt cele trei scenarii posibile?

Medicul Adriana Pitol a vorbit despre trei scenarii posibile: cel mai optimist, unul mediu şi unul mai pesimist.

Primul scenariu se referă la o rată de creştere de 10% zilnic care pleacă de la o transmibilitate mai mare a Omicton faţă de delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare, de 5 la sută.

Al doilea scenariu pleacă de la rata de creştere de la 6 la sută cu o nevoie de spitalizare de 20 la sută si 10 la sută în ATI.

Al treielea vizează un număr cazuri zilnic care creşte cu 10 la sută, număr de spitalizări de peste 20 la sută şi o rată de peste 10 la sută – 12,5 la sută care ar necesita internare în ATI.

UPDATE: Declarațiile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila

„Ne-am aflat în cursul celui de-al patrulea val într-o situaţie în care sistemul de sănătate a a fost depăşit ca resurse. Am avut cea mai mare mortalitate din UE. 3 la sută din pacienţii infectaţi în România au m.urit. Au fost afectate persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat sau nu au avut acces la servicii medicale. Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Avem măsuri de sănătate publică care se referă la distanţare, utilizarea măştii. Insistăm în privinţa vaccinării. Trebuie să găsim o soluţie să revitalizăm campania de va.ccinare, prin implicarea profesioniştilor din sănătate prin oferirea de informaţii. Extinderea testării la cabinetele de medicină de familie. E o promisiune din programul de guvernare”, a mai precizat ministrul Alexandru Rafila.

„O măsură care să încetinească transmiterea este certificatul CO.VID. L-am elaborat, dar nu a fost adoptat. Am fi vrut să luăm această măsură chiar dacă temporară. Rămâne de vâzut dacă va exista o decizie politică care să ducă la adoptarea unui astfel de document”, a spus ministrul Sănătății.

Acesta a mai adăugat faptul că se dorește evitarea a trei lucruri: un lockdown, închiderea şcolilor şi un număr mare de de.cese. „Reducerea numărului de de.cese este esenţială”.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că alături de şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, medicul Adriana Pistol, va prezenta, miercuri, planul de măsuri pentru gestionarea valului cinci al pan.demiei de CO.VID-19. Acesta urmează să fie prezentat într-o conferință de presă, la ora 10:00.

Varrianta Omicron va deveni dominantă

Specialiștii susțin că valul cinci, care a început deja în România, va fi generat, în cea mai mare parte de varianta Omicron a Corona.virusului.

Până în acest moment au fost confirmate 38 de cazuri cu noua variantă a Corona.virusului în România. 25 dintre acestea au fost confirmate până pe 26 decembrie, iar luni au fost anunțate alte 13 cazuri.

Potrivit datelor transmise de autorități, unele dintre cazurile înregistrate nu au istoric de călătorie în zone în care Omicron a devenit dominantă, astfel că există varianta transmiterii comunitare în România.

Petrecerile de Revelion și deschiderea școlior, factor de risc

Medicul Octavian Jurma estimează că varianta Omicron va deveni dominantă până la finalul săptămânii, în contextul în care petrecerile de Revelion și deschiderea școlilor vor reprezenta un factor de risc în accelerarea valului cinci.

„Debutul valului 5 este deja sesizabil pe indicatorii secundari, însă va fi evident pe curba oficială abia de săptămâna viitoare”, a spus medicul Octavian Jurma.

Un medic de familie din Sibiu subliniază faptul că „va fi haos”.

„Gata, a venit, în câteva săptămâni nici nu o să ştim cum ne cheamă. Va fi haos. Pregătiţi nu suntem. Măsuri nu suntem în stare să luăm”, a transmis, marţi seară, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat marți că au fost înregistrate peste 1.100 de cazuri noi de infectare cu CO.VID-19, dublu faţă de ziua anterioară.

Teste rapide efectuate la medicul de familie

Tot marți, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care medicii de familie care au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate să poată efectua teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru depistarea infecţiei cu SA.RS-C.oV-2. Aceștia au obligația ca până la ora 24:00 a fiecărei zile să raporteze rezultatul testului efectuat în aplicația Coro.na Forms.