Rafila, despre ce vor păţi cei care poartă măști textile sau de plastic de sâmbătă:

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat, miercuri, la finalul ședinței de guvern în care s-au luat noi măsuri pentru combaterea efectelor pan.demiei de corona.virus, că nu există niciun fel de impunere cu privire la utilizarea măștilor FFP2, care sunt semnificativ mai scumpe, ci se dorește o ”uniformizare a utilizării măștilor medicinale”, în defavoarea celor textile și de plastic.

Alexandru Rafila a spus că măsura obligativității purtării măștilor în aer liber a fost luată pentru o perioadă limitată de timp, și a subliniat că nu este vorba despre impunerea unui tip de mască.

”Nu există niciun fel de impunere. Cine dorește poate utiliza și alte tipuri de măști mai scumpe, precum FFP2,​ însă e vorba de trecerea de la măștile textile, care sunt foarte puțin eficiente, la o trecere către uniformizarea utilizării măștilor medicinale, care sunt mult mai utile”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat ce se va întâmpla cu cei care continuă să poarte măști textile sau de plastic, Rafila a răspuns: ”Nu ne-am gândit la ce ar putea păți cei care folosesc măști textile sau de plastic. (…) Cred că e o chestiune de bun simț. Ne gândim, discutăm despre sancțiuni”, a mai spus el.

Ministrul Sănătății a mai spus că varianta Omicron este foarte contagioasă și din acest motiv a fost luată decizia privind masca de protecție.

”Masca de protecție nu se poartă doar când ești singur în parc și faci sport, de exemplu. În rest, porți mască, pentru că riscul de contaminare este foarte mare”, a spus Alexandru Rafila.