Vești bune pentru viitorii șoferi! Ce se întâmplă cu examenul auto! Instructorii vor putea fi martori în mașină

Codul Rutier s-ar putea schimba în favoarea viitorilor șoferi, asta deoarece aceștia ar putea să susțină examenul auto pentru obținerea permisului oriunde în țară, indiferent de regiune sau domiciliu. Acest proiect de lege e dezbătut în Senat.

Un nou proiect de lege e dezbătut în Senat în această perioadă și dacă va fi aprobat va face obținerea permisului de conducere mult mai rapidă față de cea de până acum.

Susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere se va putea face la orice autoritate competentă de pe teritoriul României, nu doar la aceea de pe raza căruia solicitanții își au reședința sau domiciliu, așa cum prevedea Codul Rutier până în acest moment.

Totodată, în acest caz eliberarea permisului de conducere se va face în locul în care candidatul a susținut examenul.

Mai mult de atât, prin acest proiect dezbătut în Senat se dorește și scurtarea perioadei necesare obține permisului de conducere, adică pregătirea teoretică și practică, dar și susținerea celor două probe, numită sală și traseu.

Veștile bune nu se termină însă aici, căci prin acest proiect doritorii care vor să susțină imediat sala după încheierea pregătirii teoretice vor putea să facă pregătirea practică între cele două probe, nu ca în prezent, atunci când toată pregătirea practică trebuie să se facă înainte de susținerea examenului teoretic, iar ulterior trebuie cumpărate ore suplimentare de conducere până la examenul practic.

“Cursurile de pregătire practică în vederea obținerii permisului de conducere, corespunzător categoriei de permis solicitat, pot începe și după ce candidatul a fost declarat «ADMIS» de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoștințelor”, se mai arată în proiect.

Instructorul va putea să stea în mașină cu polițistul și candidatul
Potrivit acelui proiect, instructorul cu care elevul a făcut școala de șoferi va putea fi martor în mașină la examenul teoretic al canditatului pe care l-a pregătit.

Aceste schimbări vor avea mari avantaje, căci nu va mai fi necesară prezența unui alt martor în timpul examinării, dar prezența instructorului va reprezenta și un sprijin de ordin pshihologic pentru candidați.

Totodată, instructorii vor putea evalua direct comportamentul elevilor săi de pe parcursul examinării.