Ce trebuie să faci în grădină la începutul lunii martie pentru o recoltă bogată. Secretul grădinarilor experimentați

Dacă vrei să ai o grădină perfectă, în luna martie trebuie să începi să…grădinărești. Această lună este una dintre cele mai importante pentru plante și legume. Primul pas este să cureți grădina, iar asta înseamnă strângerea gunoaielor, a frunzelor uscate, dar și a crengilor rupte.

Ce poți să faci în grădină, în martie
Veste bună pentru iubitorii de grădinărit este că sosește timpul lucrărilor în grădină, în luna martie. Iată pe scurt cu ce începem: curățarea grădinii, adunarea resturilor vegetale, plantarea sau transplantarea arborilor și arbuștilor și a speciilor floricole, efectuarea tăierilor de primăvară a pomilor, arbuștilor, a trandafirilor și viței de vie, tratament fitosanitar, prevenirea sau combaterea dăunătorilor și fertilizarea.

Curățarea grădinii
Să dăm un aer proaspăt grădinii noastre prin strângerea frunzelor, a florilor trecute și a ramurilor uscate. Dacă avem posibilitatea de a composta resturile vegetale, așa să facem. După o informare prealabilă asupra vremii putem să dezmușuroim trandafirii și arbuștii sensibili la ger și putem deja să adunăm plasele sau foliile protectoare.

Primăvara este ideală pentru plantarea unor noi plante în grădina noastră, dar este important să ne asigurăm înainte ca solul să nu fie înghețat și să nu fie îmbibat cu apă stagnantă. Pentru plantarea trandafirilor și a viței de vie, asta este perioada optimă. Exemplarele cu balot se pot planta în orice perioadă a anului (cu condiția să fie udate mai des), însă plantele cu rădăcină nudă este bine să fie plantate cât mai repede posibil. Odată cu încălzirea vremii, plantele încep să transporte sevă către muguri pentru dezvoltarea frunzelor sau florilor. Acesta necesită o mare parte din umiditatea depozitată, ducând la uscarea rădăcinilor.

Tratarea pomilor fructiferi
Activitățile din livadă, în luna Martie, presupun tăierea și tratarea pomilor fructiferi, cu soluție sulfo-calcica, împotriva făinării. După 2 săptămâni aceștia se stropesc din nou, cu o soluție pe bază de cupru. Tot acum este momentul determinării prin tăieri a formei coroanelor la pomii tineri, și corectarea acestora la cei bătrâni. Perioada optimă de plantare a pomilor fructiferi și a căpșunelor, scrie Libertatea.ro.