Probleme la Legea Pensiilor. Sindicaliștii cer modificări

Reprezentanții sindicatului Cartel ALFA și-au exprimat dorința de a vedea o revizuire a Legii pensiilor. Aceștia au subliniat o serie de aspecte problematice. Ei consideră că este crucial ca Legea Pensiilor să protejeze drepturile la muncă și la pensie în egală măsură.

Sindicaliștii au transmis o scrisoare deschisă către Guvernul României, Marcel Ciolacu și Simona Bucura-Oprescu. Aceasta subliniază aspectele pe care ei le consideră esențiale pentru o revizuire a Legii pensiilor.

„Observăm că există si o opacitate în construcţia unui cadru legislativ care să respecte drepturile fundamentale, incluzând dreptul la muncă şi dreptul la pensie conform condiţiilor legale, drepturi consacrate în Constituţia României”, se arată în comunicatul sindicaliștilor.

Probleme la Legea Pensiilor
Se propune o modificare a articolelor 84 și 88, împreună cu eliminarea articolului 46. Scopul este eliminarea confuziei și prevenirea posibilelor abuzuri din partea membrilor CNPP. Aceste modificări sunt esențiale pentru clarificarea dreptului de a cumula pensia cu salariul.

De asemenea, ajustările propuse vizează remedierea nedreptăților sociale întâmpinate de lucrătorii care au activat sau încă activează în grupele speciale sau deosebite de muncă. În prezent, punctul de pensie este uniform pentru toți, stabilizat la valoarea de 81 de lei, fapt care necesită o revizuire în vederea asigurării unei juste compensații pentru contribuțiile și eforturile acestor categorii de lucrători.

”Propunem modificarea articolului 88 alineatul (1) din Legea nr. 360/2023 pentru a ajusta punctajul suplimentar acordat lucrătorilor cu activităţi în condiţii speciale şi deosebite, astfel încât să se asigure echitatea în calculul pensiilor. De asemenea, este necesară modificarea articolului 84 alineatul (2) din Legea nr. 360/2023 pentru a stabili o valoare a punctului de referinţă diferită pentru perioadele lucrate în condiţii speciale, astfel încât să se ţină cont de dificultatea şi impactul asupra duratei vieţii lucrătorilor, cat si a contributiilor suplimentare. Calculul justificativ este prezentat în Anexa 2”, se prezintă în comunicat, conform stiripesurse.ro