Cum a ajuns să arate acum casa din Scornicești unde a copilărit Nicolae Ceaușescu

Casa în care a copilărit Nicolae Ceaușescu, aflată în Scornicești, a fost renovată și păstrată în condiții bune.

Dacă vă întrebați cum a ajuns să arate casa memorială din Scornicești a fostului președinte Nicolae Ceaușescu, aflați că aceasta se prezintă în condiții bune datorită eforturilor unor membri ai familiei liderului comunist executat în decembrie 1989. Casa în care a copilărit Ceaușescu are 130 de ani însă a fost renovată cu câțiva ani în urmă. În același timp, au fost păstrate elemente de mobilier exact așa cum erau în urmă cu un secol.

Casa de la Scornicești în care a copilărit Nicolae Ceaușescu se află într-o curte generoasă, cu un gard de lemn și cu câțiva brazi la intrare. În curtea casei se află o mică livadă cu viță de vie și pomi fructiferi dar și un bust de 2 metri realizat de sculptorul Dediu Georgescu. Acesta a suferit însă în timp iar figura ”primului Președinte al României” a ajuns să fie crăpată în mai multe locuri.

Casa memorială Nicolae Ceaușescu seamănă destul de bine cu celebrele construcții de la Muzeul Satului: are o temelie de piatră, acoperiș din lemn iar elementele de siguranță, cum ar fi grinzile, sunt tot din lemn. În partea din față a casei în care a copilărit Nicolae Ceaușescu este o mică prispă.

În interiorul casei de la Scornicești găsim niște camere mici, mai precis două dormitoare și o bucătărie. Dormitorul în care dormeau părinții lui Nicolae Ceaușescu are un pat cu saltea de paie și un tablou care îi înfățișează Alexandra și Andruța, mama și tata fostului dictator. Celălalt dormitor, în care dormeau copiii și probabil era folosită și cameră de zi, are un bist al mamei lui Ceaușescu, așezat pe o masă. Bucătăria este plină de unelte de gospodărie specifice primei jumătăți a secolului trecut.

Casa în care a copilărit Nicolae Ceaușescu a rămas în grija nepotului fostului dictator, Emil Bărbulescu, iar de ea se ocupă Gabriel Lupescu, un bun prieten al acestuia și soția acestuia, care este și un fel de ghid pentru turiștii care vor s-o viziteze. Casa memorială se poate vizita, însă nu are un program propriu zis de vizitare și nici o taxă de intrare. Orice ”donație” este însă binevenită.

Localnicii spun că nu vin prea mulți turiști la Scornicești. Paradoxal, ideea de ”muzeu Nicolae Ceaușescu” a fost transferat la București, acolo unde se află fosta casă de protocol pe care fostul președinte a folosit-o timp de 25 de ani. Aceasta se află în cartierul Cotroceni și este mult mai mare și mai spectaculoasă decât ”bojdeuca” din Scornicești. Evident, este și mult mai accesibilă pentru turiștii străini care vor să cunoască detalii despre celebrul dictator din secolul trecut.