Daca va doriti sa aveti si iarna legume proaspete din productia proprie, acum puteti sa va construiti propria sera in gradina, cu costuri minime. Serele subterane sau ingropate sunt o modalitate foarte buna de a produce legume pe tot parcursul anului si mai ales in lunile de iarna.Investitia pentru o astfel de sera de tip Walipini este de aproximativ 250-270 de euro, iar cu ajutorul ei veti avea legume proaspete chiar si de Craciun.
Investitie destul de mica. Institutului Benson, o organizatie non-profit pentru agricultura sustenabila, a creat un manual despre functionarea unei astfel de constructii. Modelul lor de sera Walipini (de sase metri pe 23 de metri), construit in La Paz, costa aproximativ 250-300 de dolari, adica pana in 270 de euro. Pretul mic este datorat fortei de munca furnizate de proprietarii constructiei si utilizarii de materiale ieftine.
Principiul care sta la baza unei astfel de constructii este destul de simplu, caldura din timpul zilei este „stocata” astfel incat sa fie pastrata o temperatura optima si peste noapte. Astfel, o temperatura este mentinuta constant 24/24 iar legume precum salata, rosii, varza sau broccoli pot fi cultivate si in timpul iernii.
Cum se construieste sera ingropata. Sunt esentiale adancimea, orientarea fata de soare si ventilatia. Se sapa o groapa rectangulara de circa 2,5 m adancime, iar latimea si lungimea ramane la latitudinea cultivatorului, in functie de spatiul disponibil sau dorit si de finante.
Un detaliu foarte important este pozitia soarelui. Astfel, se alege un loc cat mai luminat, unde soarele sa bata tot timpul anului. In partea din spate a constructiei se va face un zid gros de pamant, iar in partea din fata se va realiza un perete mai mic.
Peretele de nord al serei trebuie sa fie mai inalt decat cel din sud, deoarece in felul acesta iarna va fi captata toata caldura soarelui, iar vara, acesta va reflecta soarele. Peretii trebuie sa fie putin inclinati iar interiorul ar trebui sa arate in forma de \_/ , pentru a nu se darama.
Acoperisul va fi realizat din folie groasa din plastic, din sticla sau din policarbonat, in functie de buget ul avut la dispozitie. Daca sera subterana este mult mai lata, atunci acoperisul trebuie gandit astfel incat sa nu cedeze cand e vant mai puternic, ploaie torentiala sau zapada.
De asemenea, deasupra, in jurul acoperisului, faceti santuri micute si folositi tuburi de plastic, sau chiar folie, pentru a crea santuri de drenaj. Facand acest lucru veti proteja sera subterana de inundatie. Inainte de a adauga pamantul fertil pe care practic vor creste plantele turnati minim 30 cm de pietris pe toata baza serei. Acesta va avea rolul de a drena surplusul de apa din sera subterana.
Serele de acest tip sunt utile si vara. Atunci cand temperatura atinge si 50 de grade la nivelul solului, in aceasta sera va fi mai racoare, undeva la 30 de grade.