Un sat din Alba cu 150 de suflete a ajuns un exemplu despre modul in care o mica comunitate se gospodareste singura. Satenii au format o asociatie cu ajutorul careia organizeaza evenimentele de suflet ale localitatii, ii ajuta pe semenii care au nevoie si chiar realizeaza mici investitii necesare pentru bunul mers al comunitatii.
Satul Limba este parte componenta a comunei Ciugud, devenita celebra in tara pentru rata foarte ridicata de absorbtie a fondurilor europene. Satul este urbanizat, cu drumuri asfaltate si trotuare pavate si nu exista o gospodarie care sa nu aiba apa curenta, gaz sau canalizare. Majoritatea „limbenilor” munceste in Alba Iulia, orasul fiind situat la distanta de cativa kilometri, insa fiecare are o gospodarie pe care o lucreaza dupa serviciu. Nu mai au animale de tractiune si sustin ca satul lor este unul dintre cele mai dezvoltate din judetul Alba. Comuna Ciugud, de care apartine Limba, este singura din Alba unde populatia a crescut in ultimii 15 ani.
In Limba, oamenii te saluta si intra in vorba, fie ca te cunosc, fie ca nu. Satenii discuta intre ei toate problemele, iar cand iau o hotarare, se tin de ea. Au constituit asociatia „Limbenii” prin intermediul careia organizeaza toate evenimentele din comunitate si ofera sprijin celor care au nevoie. Totul a inceput in 2007, cand turla bisericii trebuia reparata, iar oamenilor le-a venit ideea sa se adune si sa puna toti umarul.
De atunci, in fiecare luna, 130 de familii din cele 150 doneaza cate 5 lei pentru comunitate, iar banii sunt investiti cu folos. „Si cu ajutorul acestor bani strazile sunt mai frumoase, satul mai frumos, iar oamenii sunt mai uniti. Fiecare dintre noi are un sentiment foarte placut ca a ajutat cu ceva comunitatea in care traiesc”, afirma Augustin Muntean, membru in asociatie.
Dorin Bucur este presedintele Asociatiei „Limbenii” si liderul miscarii civice din sat Infrastructura a fost realizata cu ajutorul banilor europeni obtinuti de primarie, dar exista multe alte lucruri de care se ingrijesc prin intermediul asociatiei. Astfel, s-a ajuns ca din sumele adunate sa fie platite medicamente pentru batranii singuri si neajutorati. De asemenea, copiii satului au fost trimisi in tabere, chiar si la Marea Neagra. In urma cu cativa ani, la o sedinta a asociatiei au refuzat oferta unui patron care dorea sa deschida o crasma in sat. Satenii au spus ca au de lucru acasa si nu au timp de stat prin baruri. Limba este, astfel, poate singurul daca nu printre putinele sate din Romania cu un asemenea nivel de dezvoltare care nu are un bar unde oamenii sa poata consuma bauturi alcoolice. Exista, in schimb, un magazin alimentar de unde satenii isi pot cumpara toate cele de care au nevoie.
Satul Limba este asezat in vecinatatea Muresului, la un nivel ridicat de albia raului, si ofera, pe o colina unde este construita si biserica, o panorama deosebita asupra Luncii Muresului si a orasului Alba Iulia.