Cu ce se albesc hainele îngălbenite – 6 trucuri de la bunica

Hainele halbe sunt elegante, dar pretenţioase. În ciuda oricăror detergenţi, unele pete nu ies. Iar dacă murdăreşti o zonă pe care nu o poţi acoperi, cu atât mai mult nu mai ai ce face cu acel articol de îmbrăcăminte. Aşadar, cu ce se albesc hainele îngălbenite?

În rândurile următoare îţi prezint câteva trucuri la îndemână pentru a reuşi să albeşti lucrurile pătate sau îngălbenite. Probabil, ştii şi tu cât de urât se vede, spre exemplu, o pată galbenă la subraţ, cauzată de traspiratie şi unele produsele de igienă personală.

1. Oţet alb
Pune 1 cană de oţet în compartimentul de balsam sau chiar direct în cuvă, lângă rufe. Rufele se vor curăța mai bine, vor scăpa şi de mirosurile grele, precum cel de ţigară, dar se vor şi înmuia.

2. Suc de lămâie
Cu ce se albesc hainele îngălbenite? Toarnă 1 cană de suc de lămâie, proaspăt stors, în apă de clătit. După ce ai clătit rufele, usucă-le a soare. Se zice că astfel vor avea albul zăpezii.

3. Praf de copt
Se foloseşte şi în bucătărie, şi în baie. Tot ce trebuie să faci este să dizolvi 1 cană de praf de copt în 4 litri de apă. Apoi să pui haina albă la înmuiat, iar după circa 30 de minute să o speli ca de obicei. Acest truc se spune că redă albul rufelor.

4. Aspirină
Dizolvă 5 aspirine în apă şi înmoaie petele de pe haina albă. E o metodă accesibilă şi uşoară. Datorită ei nu mai trebuie să torni clor sau vanish (aceste produse pot distruge ţesătura, având compuşi agresivi).

5. Apă oxigenată (peroxid de hidrogen – 3%)
Pune un pic de apă oxigenată în timpul spălării în lighean, dacă speli la mână. Dacă foloseşti maşina de spălat rufe, pune în cuvă.

6. Detergent de vase lichid
Spală petele cu detergent lichid de vase. Important însă e să ai un detergent care nu conţine nici clor, nici fosfaţi. Interesant este că aceste trucuri se pot utiliza şi pentru hainele bebeluşilor, fiind naturale şi anti-alergenice.